2 órája
Édes őrület! – így készít dubai csokit a pásztói testvérpár (fotók, videó)
A TikTok által még csak nemrégiben robbant be a köztudatba az arab luxust szimbolizáló pisztáciás finomság. A dubai csoki népszerűségét az is mutatja, hogy már egy nógrádi cukrászdában is készítik a különleges csokoládét, amelynek minden falatja maga a mennyország!
Ahogy arról az Origo is beszámolt, világszerte hódít a „Can't Get Knafeh of It” fantázianevet viselő gasztronómiai különlegesség, a dubai csoki, amely főleg a TikTok hatására vált ismertté a közelmúltban. A mennyei édesség ötlete az arab város cukrászmestereinek fejéből pattant ki, akik szerették volna megalkotni a világ legfényűzőbb csokoládéját, amely nem csupán ízében, hanem megjelenésében is kiemelkedik.
Nógrádban is készítik az isteni finom dubai csokit
Szinte egyik napról a másikra vált rendkívül keresetté és felkapottá a dubai csoki Magyarországon, amelyet az emberek az arab luxus megtestesítőjeként emlegetnek érdekes ízvilága miatt. Nem titok, hogy népszerűségéből fakadóan már egy nógrádi cukrászdában is kapható, amelyet egy tehetséges testvérpár majdnem mindennap saját kezűleg készít el a vásárlók legnagyobb örömére.
Mezővári Dalma, a pásztói Csibe Cukrászda egyik cukrásza és szintén ugyanazt a szakmát tanuló testvére, Virág a múlt héten kezdtek el először kísérletezni a csokoládé receptével. Mivel látták a közösségi média oldalain, de főleg a TikTokon, hogy mennyire közkedveltté vált a dubai desszert, ezért úgy gondolták, hogy kiderítik, valóban olyan finom-e, mint amilyennek mondják az emberek.
– Vasárnapra készült el az első adag csoki, amit el is kapkodtak azonnal a vendégek. Megmondom őszintén, hogy én nem számítottam rá, hogy ekkora nagy sikere lesz – fogalmazott Dalma.
– Nálunk a hétfő nem szokott forgalmas lenni, de ahogy kitettem a Facebookra, hogy újra kapható a dubai csoki, mert készítettünk belőle, utána megállás nélkül jöttek.
Mennyibe kerül ez az isteni finomság?
A csoki keresettsége megfigyelhető más itthoni városokban is – például Nagykanizsán is úgy viszik, akár a cukrot –, pedig igen borsos áron árulják. Egy tábláért akár 10-15 ezer forintot is elkérhetnek, viszont pozitívum, hogy a legtöbb helyen kóstolóként kisebb adagokat is lehet venni pár ezer forintért. Ami meglepő, hogy szakértők szerint még akár a bejglit is lefogja körözni idén a közel-keleti csokoládé, mivel a vásárlók mostanában inkább ezt választják, mint a hagyományos karácsonyi desszertet.
– Szerintem még most tartani fog egy ideig ez a dubai csoki hype, de karácsony után le fog csendesülni és jön majd megint valami, amit fel fognak kapni az emberek – magyarázta Mezővári Virág.
Kiemelte: ez a két édesség az ünnepekkor valószínűleg “vetélkedni” fog egymással a népszerűséget illetően, de az megkérdőjelezhetetlen, hogy a bejgli egy olyan örök klasszis, amelyet nem lehet csak úgy a háttérbe szorítani.
Pásztói cukrászdában is elkészítik a különleges dubai csokit
Fotók: Vendel LajosMi lehet a dubai csoki sikerének a titka?
A Mezővári testvérek érdeklődésünkre kifejtették, hogy a dubai csoki receptjének különlegessége a ropogós kadayif tésztában rejlik, amely vékony szálakból áll, és aranysárgára pirítva adja meg a csokoládé ropogós alapját. Ezt kiegészíti az aleppói pisztácia gazdag íze és a tahini, vagyis a szezámmagkrém krémes textúrája, amelyek együtt egy valódi gasztronómiai élményt nyújtanak. Mindezen felül természetesen a tejcsokoládé az, ami annyira karakteressé teszi az arab desszertet.
– Drága, nehezen beszerezhető, luxus alapanyagokból áll ez a csoki, ami nem annyira meglepő, mivel Dubaira amúgy is jellemző a fényűzés és az elegancia – közölte Dalma.
– Nem lehet összehasonlítani ezt az édességet más táblás csokikkal, hiszen ennek már a külseje is alapvetően gyönyörű és lenyűgöző. A termék kinézetén ugye meg kell jeleníteni, hogy mi van a belsejében, ezáltal aranyporral dolgozunk, amit előtte kakaóvajjal elkeverünk, majd bepöttyözzük vele a formákat, illetve zöld ételfestéket is használunk, ami a pisztáciát szimbolizálja.
Viccelődve hozzátette: van egy „titkos” hozzávalója is a csokoládé roppanós krémjének, ami nem más, mint egy csipet só! Jó magyar szokás szerint még egy édesség elkészítésénél sem maradhat ki egy kis só, hiszen az hozza ki igazán a zamatát.
Ezt követően a Mezővári testvérek exkluzívan be is mutatták portálunknak a csokikészítés csínját-bínját lépésről lépésre.
Nool.hu videó
- Művészeket díjaztak Szécsényben – íme a különleges tárlat! (fotók, videó)
- Több ezer notebookot osztanak szét a salgótarjáni iskolákban (fotók, videó)
- Korcsolyákat elő! Ekkor nyit a salgótarjáni jégpálya (fotók, videó)
- Régi álom válik valóra Ludányhalásziban (videó)
- Megindító gesztussal őrzik három mátraterenyei gyógyító emlékét (fotók, videó)