Színházi élmények

2024.08.03. 14:55

Népszerű, sikeres produkciókkal startolt el a Zenthe Nyár Salgótarjánban

A függöny ugyan nem gördült fel, minthogy nem része a Fő téri szabadtéri színpadnak, köszöntők azonban elhangzottak az első előadás előtt. Andó Ákos üzletszervezési vezető vetített képen mutatta be Balla Krisztián – aki díjat vehetett át Párizsban –, a Toyota Kft. tulajdonos ügyvezetője által elmondott gondolatokat, majd Cene Katalin, illetve Susán Ferenc társulati vezetők kívántak szó szerint felhőtlen szórakozást a 2021 nyarán útjára indult, tehát immár a negyedik sorozat tíz produkciójához.

Csongrády Béla

Az első előadásra – a Játékszín Aranylakodalom című vígjátékra – abszolút értelemben megtelt a mintegy kilencszáz érdeklődőt befogadó nézőtér. Ez az elmúlt évek jó tapasztalatainak, a lelkes szervezőmunkának, a sok humort, nevetést ígérő előadásnak, s nem utolsósorban az alkotó-, illetve a szereplőgárdának – élén az író, rendező és az egyik főszerepet, Alexet alakító, manapság igencsak népszerű Szente Vajk nevének – köszönhető. Szintén vonzotta a közönséget Nagy Sándor, Náray Erika és nem utolsósorban Szerednyey Béla ­játéka.

Tíz produkciót láthatnak idén az érdeklődők a Zenthe Nyár keretein belül
Tíz produkciót láthatnak idén az érdeklődők a Zenthe Nyár keretein belül
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A vígjátéki szabályok szerint egyre csak bonyolódó történet lényegében egy orvosi rendelőben játszódik az esküvőjére készülő főhős és barátai, rokonai, új ismerősei szövevényes kapcsolatrendszerében.

Másfajta élményt nyújtott a Zenthe Nyár közönégének

Teljesen másfajta élménnyel kecsegtetett a Paul Féval 19. századi francia író regénye alapján Vizeli Csaba által írt A púpos című musical, a MagyarRock Dalszínház, a Szolnoki Szigligeti Színház és nem utolsósorban a házigazda Zenthe kooprodukciós darabja. A sztori középpontjában egy 17–18. századi romantikus, kalandos eseményekkel, tragédiákkal teli történet áll, amelyben a tétet egyfelől természetesen a pénz, másrészt pedig a szerelem képezi. A zeneszerző Másik Lehel a már-már operaszerű dallamokkal teli muzsikával alaposan feladja a leckét minden szereplőnek, de különösen a címszereplőt alakító Mészáros Árpád Zsoltnak, aki azonban magas színvonalon képes eleget tenni ennek az új kihívásnak is.

A rendezést a forgatókönyvíró Vizeli Csaba vállalta magára, miután minden szempontból alaposan feltérképezte a korszakot és az akkori franciaországi viszonyokat. Ezek jól tükröződtek vissza a látványos, korhűnek tetsző jelmezekben és díszletekben is.

Sokan várták Alapi Istvánékat is

Nagy várakozás előzte meg a Zenthe Nyár eddigi harmadik produkcióját, nevezetesen az Alapi István és barátai vol. 2. című rockműsort is. Az érdeklődés egyrészt az Edda Művek kiváló gitárosa, a salgótarjáni gyökerű Alapi Istvánnak és zenekarának, a mintegy évtizedes múltú Alapi Power Bandnek, másfelől pedig a névadó által meghívott ismert, népszerű rockzenésznek, -énekesnek, -zeneszerzőnek – sorrendben Karácsony Jánosnak, Deák Bill Gyulának, illetve Vikidál Gyulának – szólt.

A fellépő vendégek közé tartozott az utolsóként színpadra lépett énekes is, aki azonban teljesen más kategóriát képez. Szandiról van ugyanis szó, aki mintegy meglepetésként énekelt három rockszámot, köztük egy Deep Purple-szerzeményt is.

A csaknem háromórás – szünet nélküli – koncertet nagy tetszéssel fogadták a műfaj kedvelői, annál is inkább, mert a zenekarnak nemcsak a névadója, szólógitárosa kötődik a városhoz, hanem Pompor „Samu” László, a billentyűs hangszerek mestere és Frics Balázs, az ugyancsak kiváló, sokoldalú ütőhangszeres is. A banda további nélkülözhetetlen tagja Takács „Kanóc” Roland basszusgitáros és Sümeghi Tamás dobos is. Az együttest erősíti továbbá a karakteres rockhangú énekes Lőrincz Károly személye, hangja és repertoárja is.

Az Alapi Power Band műsora több tekintetben a tavaly ősszel megjelent No.01 című CD-albumára épült. Alapi István Artisjus- és Fonogram-díjas előadóművész két évvel ezelőtt töltötte be a hatvanadik életévét. Születésnapi koncertje szinte értelemszerűen került be a Zenthe Nyár 2022-es programjába. Az akkori élmények sokakban megmaradtak, s a minapi újbóli fellépés tovább erősítette ezen műfaj – illetve az Alapi zenekar – iránti érdeklődést, kijelenthető, hogy a szeretetet is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában