Rendezvény

2024.07.23. 11:53

Pajtaszínház Találkozó: Palotáson mutatkoznak be a színjátszók

Idén is Pajtaszínház Találkozót szervez a szűkebb hazánkban működő amatőr színjátszó csoportok részére a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Vármegyei Igazgatósága és Palotás önkormányzata.

Nagy Orsolya

Mint arról a Nemzeti Művelődési Intézet beszámolt, a találkozó augusztus 24-én, szombaton, 10 órakor kezdődik majd, amelynek a palotási művelődési ház ad otthont. Az eseményen négy település társulata lép fel. Hozzáették: elsőként a ságújfalui Szent László Közösség lép majd színpadra nagy sikerű Tűvé-tevők című darabjával, amellyel a Nemzeti Színházban való debütálásuk óta számos helyre kaptak már meghívást. Emellett fellép a balassagyarmati Gyarmati Színkör, amely egy rendhagyó előadás keretein belül, Rejtő Jenő két bohózatának: A rézrúd és a Hercules bon-bon bemutatására készül.

Pajtaszínház Találkozó
A Pajtaszínház Találkozón az amatőr társulatok mutatkoznak be
Forrás: Nemzeti Művelődési Intézet 

A Pajtaszínházi Találkozót színes előadások tarkítják

Mint kiderült, a bujáki Rigófészek Társulat egy egészen hosszú, 70 perces színházi darabbal készül a találkozóra. A csoport Hámori István Péter - Olvasópróba, avagy a jó nénikédet Szalachinyi darabot adja elő. Végül, de nem utolsó sorban a házigazda Palotás, PaThalia pajtaszínházi csoportja Remenyik Zsigmond - Pokoli disznótor című művét mutatja majd be a közönségnek. A találkozót a pajtaszínházi társulatok előadásai mellett a házigazda település amatőr előadói is gazdagítják műsoraikkal.

„Többek között fellép a Palotási Őszirózsa Nyugdíjas Klub Nótaköre, a Kenderike Néptánccsoport, míg Ambrus József Aranyosi Ervin: Te vagy a fény című költeményét szavalja el, Kékesi József pedig egyszemélyes színjátszással mutatja be János Vitézt”– közölte az intézmény.

Kitértek arra is, hogy a rendezvényen fotóművészeti kiállítás is nyílni fog Természetes fény címmel, amely az emberi tevékenység környezetre való hatását és a fenntarthatóság lehetőségeit vizsgálja egy magyar alkotókat bemutató országos utazó kiállítás formájában.

Mentori tanácsot ad

Az eseményen mindemellett tiszteletét teszi majd Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, valamint Máté Krisztián színész, rendező, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház művésze, aki mentori tevékenységével rengeteg jó tanáccsal és instrukciókkal segítette a pajtaszínházi csoportokat előadásuk megvalósításában.

Az intézmény kiemelte: a pajtaszínházi találkozó kiváló ötlet a hagyományteremtésre, és arra, hogy az amatőr színjátszó közösségek bemutatkozzanak és megismerjék egymást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában