Díjátadó ünnepség

2024.07.17. 17:20

Legyél krónikás! Díjazott pályamunkájukért vehettek át elismerést Salgótarjánban (fotók)

A Magyar Nemzeti Levéltár egy pályázatot hirdetett idén áprilisban, amelyre számos alkotás érkezett Nógrád vármegyéből. A „Legyél krónikás!” című versenyfelhívásra négy beadott pályamunkát is díjazott a szakmai bizottság, az elismeréseket a szerzők pedig szerdán vehették át Salgótarjánban.

Sipos Nina Vivien

Díjátadás után, a győztesek és a díjátadók

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A Magyar Nemzeti Levéltár és Nemzeti Művelődési Intézet idén áprilisban pályázatot hirdetett diákok, illetve felnőttek számára személyes és közösségi, családtörténeti vagy helytörténeti tárgyú emlékek témakörében „Legyél krónikás” címmel, amely a Petőfi Kulturális Program keretében jöhetett létre. A sok beadott pályamunkából négyet is díjaztak, így az alkotások szerzői egy ünnepélyes átadó keretein belül vehették át elismerésüket szerda délelőtt Salgótarjánban.

Legyél krónikás
Legyél krónikás! a pályázat nógrádi díjazottjai a salgótarjáni levéltárban  vették át elismeréseiket
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A nagy sikerű a „Legyél krónikás” pályázat

– A mai nap a felnőttek számára kiírt „E-emlék” alprogram díjátadóját rendeztük meg – közölte Gusztiné Dr. Toronyi Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltárának igazgatója, majd így folytatta: – A levéltár nem csak közfeladatot ellátó intézmények, hivatalok iratait gyűjti, hanem egyének és közösségek történeti értékű emlékeit is. A 21. században egyre gyakoribb, hogy digitális formában rögzítjük élményeinket vagy kutatásainkat, s erre kívántuk ösztönözni az érdeklődőket is pályázatunkkal.

Hozzátette: A pályázat kulcsszava a visszaemlékezés volt, így a beadott pályamunkák is ebben a szellemben készültek el. A cél az volt, hogy a település vagy a család életében fontos eseményeket, intézményeket, folyamatokat mutassák be a pályázók alkotásaikban, ezáltal közkinccsé téve emlékeiket, életük feledhetetlen pillanatait.

A rendezvényen köszöntőt mondott még továbbá Máté Lászlóné, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Vármegyei Igazgatóságának igazgatója is.

Négyen is elismerést vehettek át

 A díjazott pályamunkákról egy rövid ismertetőt osztott meg a közönség számára Sebestyénné Batta Ágnes (MNL NVL) levéltáros, majd az elismerések ünnepélyes átadására került sor. A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltárának munkatársaiból álló szakmai bizottság négy pályázó dolgozatát díjazta: Bagella Lászlóné Kővári Mária A XX. század háborúi a falu életében - Jobbágyi emlékek, Dénes Katalin Nagycsaládom, a ságújfalui Szent László Közösség, Kovács Péter Beszélgetés az „élő történelemmel” – Palulik I. Az üvegtől a szénig, Paulik II. A család és a falu, illetve Cene Orsolya Családunk története című munkáját.

Az eseményen a szerzők végül néhány gondolatban beszámoltak kutatásukról és törekvésükről, amelyeket műveikben jelenítettek meg az utókor számára. A díjátadó után egy levéltári sétán is részt vehettek az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában