Kiállítás

2024.07.20. 15:22

Mohos Zsófia képei az eltűnőben lévő paraszti világ értékeit mutatják be (fotók)

A Palócbúcsú és Folkfesztivál keretében Mohos Zsófia fotográfusnak Fényfonó címmel nyílt kiállítása a balassagyarmati Jánossy Képtárban pénteken. A tárlaton száz kép örökíti meg az eltűnőben lévő paraszti világ értékeit. Mohos Zsófia kiállítás számos érdeklődőt vonzott.

Lászlók Judit

Eltűnőben lévő értékeket mutat be a tárlat

Forrás: Noo.hu

Fotó: Vendel Lajos

A kiállítás megnyitóján Golyán Krisztina, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Ebben kihangsúlyozta, hogy már régóta szerették volna, hogy ez a kiállítás Balassagyarmatra is ellátogasson. Beszédében továbbá Mohos Zsófia munkásságát is méltatta, majd háláját fejezte ki azért, amiért ő is a palócság megmaradásáért dolgozik.

Mohos Zsófia képei
Mohos Zsófia munkái a gyarmati képtárban. Az alkotó az utolsó pillanatokat örökíti meg
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Ezt követőn Szarka Klára fotótörténész, kurátor vette át a szót kiemelve, hogy Mohos Zsófia a magyar fotográfiába úgy robbant be, mint egy üstökös. Mint mondta, ahhoz, hogy ezek a csodás képek megszülethessenek és az a kiállítás létrejöjjön, nagyon sok minden kellett.

– Ha jól emlékszem, akkor Zsófi azt írta magáról, hogy őt mindig a történetek érdekelték és gondolt rá, hogy író lesz – fogalmazott Szarka Klára, majd feltette a kérdést Mohos Zsófiának, miszerint ez valóban igaz-e.

Mohos Zsófia a pillanatot őrzi, a fotográfiába úgy robbant be, mint egy üstökös

– Az motivált, hogy megőrizzem a pillanatot, ami fontos. Ezért került a könyvbe és a kiállításba is sok szöveg. Nagyon nehéz volt a budapesti kiállításon visszafogni magam, illetve ezek a rövid képaláírások is, nekem ez a legnehezebb műfaj, ugyanúgy, ahogy címet adni, mert hosszan nagyon szívesen kifejtek bármit. Ugyanis szerintem nagyon sokat hozzáad a fotókhoz – mondta Mohos Zsófia, aki szerint a szöveg és a történet nagyon sokat hozzátesz a látványhoz.

Ezután kitértek arra is, hogy Mohos Zsófia, hogy kezdett érdeklődni a fotózás iránt. Mint kiderült, a családjában többen foglalkoztak fotózással, de nem profi szinten. Ő pedig kamaszként egy versenyen nyert egy kis fényképezőgépet, amivel először Kisecseten bárányokat fotózott. 

Mohos Zsófiának a népviselete a rimócivá válását is jelképezi 

Szarka Klára kihangsúlyozta azt is, hogy Mohos Zsófiának nagy rajongója Korniss Péter, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas magyar fotográfus, fotóriporter. Majd szó esett a fotográfus jövőbeni terveiről is. 

– Nyilván elkezdtek érdekelni más falvak, más területek is, de nem véletlenül vagyok népviseletben, mert nekem ez nem csak egy jelmez, hanem ez a valahová tartozás, a rimócivá válásomnak a története valamennyire, illetve a könyv és a fotók is – fogalmazott Mohos Zsófia.

Szarka Klára újabb párhuzamot vonva Korniss Péter és Mohos Zsófia között rávilágított arra, hogy mindketten végtelen őszinteséggel közelítenek a témáik felé. Ezzel kapcsolatban Mohos Zsófia elmondta, hogy az idősekkel való beszélgetések során olyan témákat is érintettek, mint a munka, az, hogy gyermekként dolgoztak, nem pedig iskolába jártak, illetve a családon belüli bántalmazások is. Hangsúlyozta továbbá, bár idillinek tűnik a képeken szereplő paraszti világ, de nagyon sok embertelen szabály és társadalmi elvárás létezett. 

Arról is beszéltek, hogy Mohos Zsófia a fotózás során leginkább olyan jelszavak ragadják meg, mint az időtlenség és a jelenlét. Éppen ezért lett a fotókönyve címe Lélekjelenlét – Két Palóc Falu.

Szarka Klára egyebek mellett a fotográfus kiállításrendezését is méltatta, amelyben Zolnyányzski Zsolt, a Jánossy Képtár galériavezetője is nagyon sokat segített. Majd meghatódva mondott köszönetet mindazoknak, akik támogatták őt az elmúlt években. 

A tárlaton 100 képet tekinthetnek meg az érdeklődők szeptember 1-ig. Az eseményen közreműködött a Rimóci Rezesbanda, valamint Golyán Gréta. 

 

Mohos Zsófia tovább folytatja a munkát 

Mohos Zsófia a portálunknak elárulta, hogy ez a kiállítás valaminek a vége, de egyben a kezdete is. Mint mondta, egy-két kivétellel minden fotó helyett kapott a tárlaton, ami az elmúlt három évben készült. 

– Olyan szempontból lezárás, hogy elkezdtek érdekelni más falvak, projektek is. De mindenképpen Nógrád vármegye és a Vajdaság az, amit szeretnék továbbra is hosszútávon követni, merthogy annyira gazdag ez a vidék. Egy élet sem elég talán arra, hogy igazán megismerjem és bemutassam. Olyan szempontból lezárás, visszatekintés és értékelés ez a kiállítás, hogy hová szeretnék továbbindulni. Mindenképpen egy még tudatosabb irányba – fogalmazott Mohos Zsófia, aki munkát olyan falvakban kívánja folytatni mint Őrhalom, Patak vagy éppen Dejtár. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában