Nógrádi Vármegyenap

2 órája

Nógrád szeretetéről és a palóc hagyományok megőrzéséről szólt az idei vármegyenap (fotók, videó)

A palóc kultúra és a múlt hagyományai iránti tisztelet jegyében rendezték meg szombaton a XVIII. Nógrádi Vármegyenapot Karancslapujtőn. Az eseményen számos nógrádi település képviseltette magát, bemutatva az érdeklődőknek helyi kulturális értékeiket és sokszínű, gazdag gasztronómiájukat. Mint minden évben, így idén is számos kitüntető cím és elismerés talált gazdára ezen alkalomból az ünnepi közgyűlésen.

Sipos Nina Vivien

Nógrád Vármegye Önkormányzatának szervezésében szombaton rendezték meg a XVIII. Nógrádi Vármegyenapot, amelynek idén Karancslapujtő adott otthont. A hagyományőrző rendezvény reggel szentmisével vette kezdetét a Magyarok Nagyasszonya-templomban, majd ezt követően tartották meg a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének ünnepi ülését a helyi művelődési házban. Az eseményen köszöntőt mondott Baksa Sándor, Karancslapujtő polgármestere, Balla Mihály országgyűlési képviselő, illetve Skuczi Nándor, a közgyűlés elnöke. A rendezvényen mások mellett részt vett a Kulturális és Innovációs Minisztérium képviseletében Novák Irén, művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, és dr. Juhász Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmafejlesztési igazgatója is.

A palóc kultúra és a múlt hagyományai iránti tisztelet jegyében rendezték meg a Nógrádi Vármegyenapot
A palóc kultúra és a múlt hagyományai iránti tisztelet jegyében rendezték meg a Nógrádi Vármegyenapot
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Nógrád nagy napját ünnepelték

– Sikereket csak támogatással, összefogással, együttgondolkodással, közös célok kitűzésével lehet elérni – kezdte beszédét Baksa Sándor, majd így folytatta: – Gyönyörű megnyilvánulása a helyi közösségek összetartásának a mai, immár 18. alkalommal megrendezett Nógrádi Vármegyenap, ahol a nógrádiak együtt vannak, önfeledten ünnepelnek és azt érezhetik, hogy egy nagy családhoz tartoznak. Kívánom, hogy ez még nagyon sokáig maradjon így, és a jó palócok földje tartson meg bennünket békében, barátságban.

Ezt követően Balla Mihály országgyűlési képviselő osztotta meg ünnepélyes gondolatait az egybegyűltekkel, hangsúlyozva: szűkebb hazánkat fejleszteni és jobbá tenni csakis a közösségek erejével, csapatmunkájával lehetséges, ehhez viszont szükséges a nógrádi emberek együttműködése és segítsége. Hozzátette: a rendezvény egy adandó alkalom arra, hogy megismerjük egymást és a jövőt szem előtt tartva elmélyítsük kapcsolatainkat.

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta: a vármegyenap nem kizárólag egy ünnepi közgyűlés az éves ülésterven belül, hanem Nógrád nagy napja, amely a büszkeségeinkről, értékeink sokaságáról, a nógrádi emberek elkötelezett kitartásáról, a vármegye iránti szeretetről szól.

– Tegyünk meg mindent Nógrád fejlődéséért, hogy legyen jól fizető munkája az itt élőknek! Tegyünk meg mindent egy élhető, komfortos Nógrádért, ahol biztonságban lehetünk és jól érezzük magunkat! Tegyünk meg mindent, hogy a nógrádi emberek szeressék ezt a földet, tiszteljék a palóc őseiket és legyenek büszkék arra, hogy nógrádiak! Fogjuk össze együtt, közösen Nógrádért! – zárta gondolatait Skuczi Nándor.

Számos elismerést osztottak ki a Nógrádi Vármegyenapon

Az immár hagyománnyá vált vármegyenapi ünnepségen a tisztelet és az elismerés jeleként átadták a vármegyei közgyűlés által alapított kitüntető címeket és díjakat.

Nógrád Vármegyéért Díjat kapott Géczi László Miklósné, a Nógrád Vármegyei Értéktár Bizottság Szakmai Munkabizottságának tagja, Molek Csaba, Pro- Arte díjas fotóművész, a Salgótarjáni Városi Televízió egykori operatőre, Schoblocher István, a Nógrád Vármegyei Labdarúgó Játékvezetők Egyesületének elnöke, dr. Szoó Julianna Marcella reumatológus, rehabilitációs orvos, Molnár Ferenc, a Humánszolgáltatási Bizottság elnöke, Balla István, MSZOSZ-díjas bőrész-iparművész, a mohorai Tolnay Klári Emlékház alapítója, Márkus Pál, a Magyar Mérnöki Kamara alapítótagja, Bózvári József, a Nógrád Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke, Barsi Balázs ferences rendi szerzetes, Kantár Norbert, Ludányhalászi plébániai kormányzója, Varga András esperesplébános és Dudás Vilmos, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének egykori korelnöke.

Nógrád Vármegye Salkaházi Sára Díjat vehetett át Hajané Kun Erzsébet ápoló és szaktanácsadó, illetve Bagó István Pál, a Szécsényi Derűs öregkorért Alapítvány elnöke.

Nógrád Vármegyei Veres Pálné Díjat adományoztak Tőkeiné Kiss Mariann gyógypedagógusnak, a Nógrád Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Pásztói Tagintézményének vezetőjének, és Gyarmatiné Rostás Ida Máriának, a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium magyar-történelem szakos pedagógusának.

Nógrád Vármegye Perliczi János Díjban részesült dr. Szalkai Éva, Pásztó város háziorvosa és dr. Tandel Beáta, a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház - Rendelőintézet sebészorvosa. 

Nógrád Vármegye Nemzetiségekért Díjat kapott Brozsó Andrásné, a Terény Község Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának egykori képviselője, valamint Oláh Nándorné, Karancsság polgármestere.

Nógrád Vármegye Sajtó Díját idén a Megafon rádió vehette át. 

Nógrád Vármegye Gazdaságáért Díjat adtak a Silver 2009 Építő és Szolgálató Kft. képviselőjének, és Adamek Istvánnak, a Corleone Pizza Étterem vezetőjének. 

Nógrád Vármegye Szondi György Díjat adományoztak Seres Tibornak, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság volt igazgatójának és Vass Miklósnak, a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetség elnökének. 

Nógrád Vármegye Bérczy Károly Díját ebben az évben dr. Korill Krisztina, a bárnai Szerencspatkó Lovas Egyesület elnöke, és a Karancslapujtői Község Sportegyesület kapta. 

Nógrád Vármegye Szontágh Pál Díjat vehetett át Gecse László, Mátraterenye polgármestere, továbbá Styevó Gábor, Nézsa polgármestere. 

Nógrád Vármegye Önkormányzatának jóvoltából Nógrád Vármegye Díszpolgára Kitüntető Címben részesült dr. Szabó Sándor, Nógrád Vármegye főispánja és Balla Mihály országgyűlési képviselő.

Nógrád Vármegyei Érték, Nógrádikum Díját kapta idén kulturális örökség kategóriában a Palóc Néptáncegyüttes.

Nógrád Vármegyei Értékként került nyilvántartásba kulturális örökség kategóriában a bujáki „cifrafekete” népviselet, és Ferenczy Teréz költőnő munkássága, Szügy evangélikus emlékei, időkapszula harangjai, hitélete és a toronyéneklés hagyománya, továbbá a rimóci Kiss Bertalanné néprajzi gyűjteménye. Nógrád Vármegyei Értékként jegyezték elő épített környezet kategóriában a kazári Bányatelepet, a Gyürky-Solymossy-kastélyt és parkját, Szügyben a régi vármegyeháza épületegyüttesét, illetve a szandai pincesort, tájházat és a palóc házakat. Nógrád Vármegyei Érték lett ipari és műszaki megoldások kategóriában a szurdokpüspöki kovabánya és kovaföldgyár. Nógrád Vármegyei Érték természeti környezet kategóriában a vizslási tölgy matuzsálem.

Palóc ételekből sem volt hiány

A közgyűlés után a karancslapujtői parkban kezdődhettek el a XVIII. Nógrádi Vármegyenap kulturális és hagyományőrző programjai. A helyszínen közel hatvan sátort helyeztek el a „Nógrád Vármegyei Értékek”, a „Vedd a nógrádit” online piactér termelői, a nógrádi gasztronómiai fesztiválok szereplői, vármegyei gazdák, termelők és kézművesek számára, akik palóc ízek sokaságával és saját készítésű termékeikkel várták a vendégeket. A látogatók egyebek mellett megkóstolhatták a kazári laskát, a kétbodonyi szilvásgombócot, a vanyarci haluskát, a berényi túróslepényt, a kisecseti pampuskát, a vadkerti nagygöncöt, és a csécsei krumpligancát. Mindezek mellett számos nógrádi étel került terítékre a standokon, amelyeknél méltón képviselhették magukat vármegyénk települései.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában