Elismerés

2 órája

Tolnay Klári-díjjal ismerték el a neves színművészeket Mohorán (fotók)

Pénteken adták át a Tolnay Klári Művészeti-díjakat Mohorán. A magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságért Tóth Ildikó és Rátóti Zoltán színművészek vehették az elismerést a Tolnay Klári Emlékházban.

Lukács Zsófia

Péntek délután Tolnay Klári születésének 110. évfordulójára emlékeztek, melynek keretében művészeti díjakat is átadtak a magyar színészkirálynő szülőfalujában. Az eseményen Mohai Gábor Kazinczy-díjas előadóművész köszöntötte a megjelenteket és felkonferálta az est vendégeit, majd átadta a szót Blankó Miklós nyelvésznek, a Tolnay Klári-díj kuratóriumi elnökének, aki Tolnay Klári alakításait és színháztörténet 20. századi korszakát és a jelenkor alkotóit is méltatta. 

Tolnay Klári-díj
Tóth Ildikó és Rátóti Zoltán színművészek vehették az elismerést a Tolnay Klári Emlékházban
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

Tíz éve alapították a Tolnay Klári-díjat

– Éppen 10 esztendeje jött létre a díj, de nemcsak ezért különleges ez az alkalom, hanem azért is, mert az idei két díjazottal együtt 25 főre növekszik a Tolnay Klári-díjasok száma – ismertette Blankó Miklós.

Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője, a Tolnay Klári-díj kuratóriumának tagja is köszöntötte a résztvevőket. Beszédében a mohorai Balla családnak mondott köszönetet, akik hűen őrzik Tolnay Klári emlékét. 

– Ennek az építő munkának vagyunk mi a nyertesei, ezáltal olyasfajta ajándékot kaptunk, amelyben nagy érték, ha olyan embereket állíthatunk fénybe, akikre felnézhetünk ebben a mai világban. Fontos, hogy legyenek utódok és ez az érték hívta ide a mostani két díjazottat is – hangsúlyozta a szóvivő.

Az elismeréseket a magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságért adományozza minden évben a Tolnay Klári-díj kuratóriuma. A díjat idén két kiváló színházi személyiség vehette át: Tóth Ildikó és Rátóti Zoltán

Tóth Ildikó és Rátóti Zoltán munkásságát ismerték el

Tóth Ildikó Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Radnóti Színház tagja szerepei mellett játszott A Viszkis című akciófilmben, a Csocsó, avagy éljen május elseje! , a Csinibaba című vígjátékokban és a Jadviga párnája című filmdrámában.

Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, 2022-2023 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora volt. Színházi szerepei mellett rendezett is, például Oscar Wilde Bunbury című darabját, játszott a Linda, az Életképek és a Szomszédok című tévéfilmekben, számos szinkronszerepe között a Nagy durranásban Charlie Sheen, a Nevem: Senkiben Terence Hill magyarhangja volt.

Az eseményen Tőzsér Ádám filmrendező mondta el a laudációt, majd Balla Tünde, a kuratórium elnöke, Juhász Judit, Schmittné Makray Katalin kuratóriumi tag, valamint dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár vezetője adta át a Tolnay Klári-díjakat.

Dr. Béres József köszöntőjében elmondta: – Úgy látom, hogy korunkban az anyag, a szellem a test és a lélek viaskodik egymással. Tolnay Klári is énekelt arról, hogy "ne szerezz, hanem szeress". Felül vannak a hagyományaink, a kultúránk, ez a mi szellemi szféránk, amit magunk tudunk építeni – fogalmazott dr. Béres József, aki gratulált a kitüntetetteknek.

 

Mohorán mindenki otthon érezheti magát egy kicsit

Erdős Róbert operaénekes előadását követően Balla Mihály országgyűlési képviselő is elismerően szólt a díjazottakról és a mohorai Balla családról, akik a Tolnay Klári emlékházat is vezetik, majd egy Rejtő Jenő idézettel utalt A három testőr Afrikában című filmben Rátóti Zoltán kiváló alakítására. – Ebben a faluban van egy olyan igazodási pontunk, kulturális értékünk – Mikszáthon és Madáchon túl –, mint Tolnay Klári és az ő életpályája. Ha valaki eljön Mohorára, akkor otthon érezheti magát az itt élő emberek, a hagyományok, a népviselet, a népi vallásosság őrzése miatt is – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Kápolnát és kemencét adtak át

Tolnay Klári születésének 110. évfordulója alkalmából átadták az emlékház felújított kápolnáját és százéves palóc kemencéjét is. Az értékmentés Schmitt Pál volt köztársasági elnök és Schmittné Makray Katalin támogatásával jött létre.

Mohai Gábor ismertette: a Tolnay Klári életmű-kiállításnak otthont adó, több mint százéves palóc parasztház kertjében áll a házzal egyidős melléképület, amely egykor a porta nyári konyhája és szabadtéri kemencéje volt. 24 évvel ezelőtt, amikor Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök megnyitotta a Tolnay Klári Emlékházat, a kapuban palóc hagyomány szerint e kemencében sütött kenyérrel, sóval kínálták.

Az ünnep alkalmával a felújított kemencéjében sült finomságokkal köszöntötték a Tolnay-díj kitüntetettjeit és az ünneplő közönséget, amelyet a terényi legendás harangozó, Szedlák Józsefné kínált a közönségnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában