Nemzetközi konfliktusok

2 órája

A háborúk a magyar biztonságot is fenyegetik

Orbán Viktor a péntek reggeli Kossuth rádiós interjúban részletesen beszélt a közel-keleti és az orosz–ukrán konfliktusokról, kiemelte azok gazdasági és biztonsági hatásait Magyarországra, valamint beszélt a Béke barátai csoport kezdeményezésének fontosságáról – idézte fel a Magyar Nemzet.

MW

Orbán Viktor kormányfő (b) interjút ad Törőcsik Zsolt műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió óbudai stúdiójában 2024. október 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Fischer Zoltán

„Az nyilvánvaló, hogy a Közel-Keleten háború van, annak azonnal mindannyian megisszuk a levét” – mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva: 

A háború kiterjedésének veszélye kézzelfoghatóvá vált a Közel-Keleten, Irán mint állam lőtte Izraelt, Izrael meg vissza. Most már egy harmadik állam, Libanon területén zajlik a katonai konfliktus. Abban a pillanatban a világgazdaság óvatossá válik, és abban a pillanatban a magyar valuta értéke csökkenni kezd.

A kormányfő rámutatott: „Látjuk, hogy a forint-dollár árfolyam hogyan alakult az elmúlt időszakban. Tehát ezért nekünk gazdasági szempontból nem mindegy, hogy mi zajlik a világban, ráadásul ez a térség már nincsen messze, még nem a szomszédunk, de már majdnem.”

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a háború biztonsági szempontból is kihatással van Magyarországra. „Gondoljunk arra, hogy mennyi menekült érkezett migránsként Szíriából, ami mégsem a szomszédban van, de csak ideértek ezek a migránsok” – mondta. „És van egy harmadik dolog, ez érzékeny, ugye az lehet, hogy Magyarországon azért nagy számban élnek zsidó származású polgárok, akik ebben a háborúban közvetlen vagy áttételesen érzelmileg mindenképpen érintve vannak.”

A miniszterelnök szerint a háború a magyar állampolgárok egy bizonyos százalékát a lehető legközvetlenebbül érinti.

A fenyegetettség érzete őket nem a budapesti utcák állapotából vezetik le, hanem ahhoz, ahol abból, hogy mi van éppen Izraelben, meg hogy vannak Nyugat-Európában az antiszemita akciók vagy a zsidó közösségek biztonságban vannak-e Nyugat-Európában vagy nem, vagy ki lehet-e menni beazonosítható zsidó viseletben az utcára, vagy nyakon vágják az embert, mint ahogy ma ez már Nyugat-Európában látható, lehet-e normálisan élni vagy nem. 

Tehát ez a háború a magyar állampolgárok egy bizonyos százalékát a lehető legközvetlenebbül érinti, ezért nekünk az ő védelmük érdekében mindent meg kell tennünk

– jelentette ki Orbán Viktor.

Az orosz–ukrán háború kapcsán Orbán kiemelte, hogy az Európai Unió elnöksége alatt Magyarország a béke érdekében kíván cselekedni, és elmondta, hogy a Béke barátai nevű csoport a nemzetközi konfliktusok békés rendezésére összpontosít. „Ezért kellett elmenni Kínába és ezért kell találkozót szervezni a következő amerikai elnökkel” – mondta Orbán.

A mi kezdeményezésünkre a kínaiak vezetésével a brazilok irányításához brazil kínai tandemben megalakult a Béke barátai nemzetközi csoport, aminek tízegynéhány tagja van már Európából.

A Béke barátai nemzetközi csoportban Magyarország, Franciaország és Svájc is részt vesz. Orbán Viktor úgy véli, hogy a csoport nemzetközi nyomásgyakorló ereje szükséges lehet a békés megoldások eléréséhez.

Most a nagyok állnak ennek az élén, tehát folyik annak az az építkezés, amitől azt remélhetjük, hogy egy kedvező amerikai elnökválasztási eredmény esetén ez átcsaphat gyorsan egy háború ellenes nemzetközi háborúpárti nemzetközi hangulatból egy békepárti nemzetközi hangulatba még a nyugati világban is. Ezen dolgozunk most

– tette hozzá a miniszterelnök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában