Választás 2024

2024.10.09. 12:54

Megalakult Rétságon a testület, de nincs megegyezés az alpolgármester személyéről

Megkapták megbízólevelüket, majd esküt tettek a képviselők és a polgármester Rétságon. Kedden a városházán tartotta alakuló ülését a képviselő-testület, de az alpolgármester személyéről nem született döntés.

Nool.hu

Először Boros István, a rétsági választási bizottság (HVB) elnöke számolt be a június 9-i választás lebonyolításáról és eredményéről. Mint mondta, a határozatok ellen jogorvoslati kérelmet nem nyújtottak be, így a döntések jogerőre emelkedtek.

testület alakult, alpolgármester nélkül
Megalakult Rétságon a testület, de alpolgármestert nem sikerült választaniuk
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

A névjegyzékben szereplő 2125 választópolgár közül szavazóként 1342-en jelentek meg, ez országos átlag feletti részvételt jelent. Az 5 jelölt közül függetlenként Mezőfi Zoltán nyerte a polgármester-választást 669 szavazattal. Az egyéni listás választás eredménye szerint Jávorka János, Hegedűs Ferenc, Bakó Mónika, Varga Dávid Géza, Lukács-Pincze Eszter és dr. Szájbely Ernő került a képviselő-testületbe. A polgármesternek és a hat képviselőnek is átadta megbízólevelét a HVB elnöke, majd esküt tettek a képviselők és Mezőfi Zoltán is.

Az új ciklus programja a testület előtt

Következő napirendi pontként a polgármester ismertette programját. Kiemelte, hogy a folyamatban lévő projekteket szeretné elsősorban megnyugtatóan rendezni, többek között a piac átadását, üzemeltetését és az iskola új étkezőjének átadását. Mezőfi Zoltán hangsúlyozta, hogy az eddig kialakult több mint tízféle szociális juttatást is szeretné megtartani és bővíteni. A polgármester arra is utalt, hogy a kormány új döntése, amely az iparűzési adókra vonatkozik fegyelemre inti az önkormányzatokat, valamint rávilágít arra, hogy minél több vállalkozást ösztönözzenek arra, hogy Rétságot válasszák a munka színterévé.

Nem szavazták meg, ki legyen az alpolgármester

Ezt követően a testület szavazott az alpolgármester személyéről. Mezőfi Zoltán a képviselő Jávorka Jánost javasolta alpolgármesternek, akinek megválasztásához a testület minősített többsége szükséges. A képviselő 3 igen és 4 nem szavazatot kapott, így jegyző jelenlétében megállapították, hogy nem került megválasztásra az alpolgármester személye.

 – Ebben az esetben a következő testületi ülésen újra kell szavazni a polgármester által felterjesztett javaslatról – ismertette Mezőfi Zoltán. Az ülésen határoztak a polgármester illetményének és költségtérítésének összegéről, a képviselők tiszteletdíjáról, a bizottságok tagjairól azonban a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása miatt a következő ülésen döntenek majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában