Program

2 órája

Malackodásból nem lesz hiány: felidézik a disznótor hagyományait Hollókőn

Palóc disznótort rendeznek október 26-án, szombaton Hollókőn. A rendezvény célja, hogy megmutassa a palóc kultúrát és annak hagyományait, valamint a szokásos disznóvágás fortélyait.

Lászlók Judit

„A hollókői program célja, hogy megmutassa a palóc kultúrát és a palóc élet hagyományait, az egykoron szinte minden háznál szokásos disznóvágás fortélyait. Az elkészült ételek betekintést nyújtanak majd egy olyan palóc ízvilágba, amely napjainkban már nehezen érhető el” – olvasható a rendezvény honlapján. Hozzátették: kiemelt céljuk a palóc kultúra értékeinek, kulturális és gasztronómiai hagyományainak, különösen a néptáncnak, a népdaloknak és a népviseletnek, valamint a különleges disznótoros ételeknek a lehető legszélesebb körben történő megismertetése.

A disznóvágás hagyományait is éltetik Hollókőben
A disznóvágás hagyományait is éltetik Hollókőben
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Vastag Csaba ad koncertet a Hollókői Palóc Disznótoron

A rendezvény honlapján található információk szerint a Hollókői Palóc Disznótor fővédnöke dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. A program már reggel 6 órakor megnyitja kapuit a látogatók előtt. 7 órakor pedig kezdetét veszi a disznók lefogása, kábítása és a portára szállítása. 8 órától az érdeklődők megtekinthetik a disznók feldolgozását és a finomságok előállítását. Délben az ünnepélyes köszöntők és a rendezvény megáldása után Salasovics Dezső és a 20 tagú cigányzenekara szolgáltatja a nótát az ebédhez. Ezután pedig színpadra lépnek a hagyományőrző néptánccsoportok, valamint a Candymen Duo. 17 órakor pedig az emléklapok átadása következik. A rendezvényt a 18 órakor kezdődő Vastag Csaba koncertjével zárják majd.

A látogatókat egész nap disznótoros kóstoló várja a palóc portákon, valamint a gyerekeknek pedig vidámparkkal, arcfestéssel és ugrálóvárral, illetve kisvonattal is kedveskednek a szervezők az Ófaluban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában