Ösztöndíj

2024.10.10. 16:47

Hollókői népi iparművész is részt vesz az akadémia ösztöndíjprogramjában

Kiss Tünde tárgyalkotó népi iparművész, csuhé-és gyékényfonó kézműves, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének alelnöke. Ismert ember, részt vesz a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2024-2027 ösztöndíjprogramjában is.

Lászlók Judit

Kiss Tünde hollókői népi iparművész is részt vesz akadémia ösztöndíjprogramjában

Fotó: Beküldött

 A hollókői népi iparművésszel az ösztöndíjprogram mellett, a kutatómunkáról, illetve arról is beszélgettünk milyen szerepet szán szűkebb hazánknak a projektjében. 

Kiss Tünde az ösztöndíjprogram résztvevője
Kiss Tünde hollókői népi iparművész munka közben. Az akadémiai ösztöndíjprogram egyik résztvevője
Fotó: Beküldött

– Hogyan került be az MMA 2024-2027 ösztöndíjprogramjába?

– Az MMA ösztöndíjprogramjába pályázat útján lehet bekerülni. Jó magam 2018 óta – ahogy először kiírásra került a pályázat – szinte minden évben megpróbáltam bekerülni a programba. Ez azt jelenti, hogy egy három évre szóló szakmai munkatervet kellett összeállítani harmadévekre lebontva aszerint, hogy mivel fogok foglalkozni. A szakmai munkatervhez továbbá kellett egy művészeti portfóliót csatolni az eddigi munkásságomról, illetve egy szakmai önéletrajzot is. A bekerült anyagokból az MMA több lépcsős fordulóban, különböző pontozási rendszer alapján választja ki az ösztöndíjasokat. Az idei évben több mint kilencszáz pályázó volt, ebből a népművészeti kategóriában hatvanhatot nyújtottak, akik közül végül kilencen kaptuk meg az ösztöndíjat.

Elismerést is jelent a programban való részvétel

– Miben nyújt segítséget ez az ösztöndíj?

– Először is nagy megtiszteltetés számomra, hogy bekerültem az MMA ösztöndíjprogramjába, ugyanis valahol ez az eddigi munkásságom elismerését is jelenti. Úgy vélem, ez a lehetőség biztosítja számomra, hogy továbbra is azzal tudok foglalkozni, amit szeretek. Továbbá lehetővé teszi egy nyugodtabb kutató- és alkotómunka megvalósulását is. Természetesen az sem elhanyagolható, hogy a program által nagyon sok új ismeretségre tehetek majd szert mind tudásban, mind az emberi kapcsolatok terén. 

Ösztöndíjprogram élteti a népi hagyományt munkájának köszönhetően

– Mi a projekt célja?

– Az ösztöndíjas szakmai munkatervem a „Természetből fonva – A gyékény-, és kákafonás hagyományainak továbbvitele a mai modern világunkba” címet kapta. Elsősorban a hazánkban fellelhető szálasanyagokat kívánom kutatni és dokumentálni. A különböző megmunkálási módszereket szeretném összegyűjteni, ebből oktatóanyagot összeállítani, illetve az adott témával kapcsolatban alkotómunka is fog megvalósulni. A projektemnek mindenképpen az célja, hogy a hagyományos technikák egy kicsit újragondolva jelenjenek meg a tárgyalkotásban. Ennek érdekében pedig más alkotókkal is együtt fogok dolgozni, illetve újszerű tárgyak létrehozása is tervben van. Mindemellett a szakmai munkatervemben kiemelt szerepet kap a szemléletformálás és a fenntarthatóságra való érzékenyítés.

Három évig tart a szakmai munka

– Hogyan tervezi megvalósítani mindezt?

–A hároméves szakmai munka harmadéves ciklusokra van lebontva. Mindegyik harmadév egy külön témát, kutatási területet ölel fel. Ehhez hozzátartozik, hogy a felkutatott anyagokat megfelelően kell majd dokumentálni fotókkal és leírásokkal egyaránt. Az adott témához kapcsolódóan pedig minden harmadévben lesznek előre meghirdetett műhelymunkák és előadások a téma iránt érdeklődők számára. Szerencsére az MMA most már az ösztöndíj végeztével is nyomon követi és segíti az ösztöndíjasok munkáját. Így hosszú távon nagyon szeretnék a kutatási anyagból egy oktatókönyvet készíteni, valamint az elkészült alkotásokból várhatóan több kiállítás is létrejön majd. 

– Szűkebb hazánknak szánt-e valamilyen szerepet a projektje során? 

– Természetesen, Palócfölddel külön fogok foglalkozni az egyik harmadévben. Ez azt jelenti, hogy vizsgálni fogom azt, hogy a környékünkön milyen fonható anyagokat használtak, azoknak vannak-e egyedi fonási jellemzőik. Mivel ezt a témát korábban már kutattam, így szerencsére már tudom, hogy merre induljak majd el.

A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjprogramja évente 100 művésznek nyújt támogatást

Az MMA honlapján található információk szerint a kormány 2017-ben hozta létre az MMA három évre szóló Művészeti Ösztöndíjprogramját. Ennek keretében 2018 szeptemberétől évente 100 új ösztöndíj adható fiatal és középgenerációs művészek számára. Az ösztöndíjprogram célja az alkotó és előadóművészeti, valamint művészetelméleti tevékenységek támogatása, magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése az alábbi pályázati kategóriákban: építőművészet, film- és fotóművészet, iparművészet és tervezőművészet, irodalom, képzőművészet, művészetelmélet, népművészet, színházművészet, zeneművészet. Az ösztöndíjprogram a támogatási időszakban az alkotás folyamatát segítő szakmai mentorálásra, valamint utógondozásra, publikációra, bemutatkozásra is lehetőséget biztosít.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában