Önkéntesség: fiatalok hasznos munkája nyomán szépül az időskorúak otthona (videó)

Festés, lazúrozás, burkolatok javítása, kőműves munkák. Önkéntesség során, borbélyos diákok által is szépül a salgótarjáni Baglyaskő Időskorúak Otthona.

Gulyás Edina

Fotó: Hüvösi Csaba

Nagy volt a sürgés-forgás hétfőn reggel a Baglyaskő Időskorúak Otthonában. Az intézmény fenntartója, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az önkéntességet népszerűsítő, országos akciót hirdetett, amihez a salgótarjáni otthon is csatlakozott.

Önkéntesség: fiatalok munkája szépíti az otthont
Önkéntesség: munkájukkal teszik szebbé a diákok az otthont
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Együttműködést szült az önkéntesség

– A közösségi oldalunkon hirdettük meg a négy napos, október 10-13-ig zajló programot, amire önkéntesek jelentkezését vártuk. Nem először segítenek jó szándékú civilek és szervezetek az otthon körüli munkákban, korábban már a kerítést és a szabadtéri padokat is hasonló program során festettük le – tájékoztatta portálunkat Pál Cecília, a Baglyaskő Időskorúak Otthona vezetője. 

Mint mondta, a felhívást Fekete Zsoltné, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója is olvasta, annak nyomán az iskola vezetése a szakképzési centrum támogatásával úgy döntött, hogy nem csak a meghirdetett négy napban, hanem a teljes tanévben segítik szebbé varázsolni az időskorúak otthonát. Mától folyamatosan, szakmai gyakorlat keretében a kőműves, illetve a festő, mázoló, tapétázó tanulók a szakoktatóik felügyeletével végzik el a felmerülő munkákat. 

– Nem ez az első alkalom, hogy diákjaink az otthonban önkénteskednek. Korábban már a fodrász és kozmetikus tanulóink varázsolták szebbé a lakók frizuráját. Ezúttal több mint tíz diák tölti majd gyakorlati idejét a Baglyaskőben, heti három napon keresztül, a következő év március 31-ig. Erről együttműködési megállapodás is született a két intézmény között – fogalmazott Fekete Zsoltné. Annak értelmében a borbélyos tanulók a lakóépület kerti bútorainak lazúrozását, festési munkálatait, a kültéri burkolatok javítását és egyéb belső kőműves munkálatokat végzik majd el.

Szemléletet formál a hasznos munka

Baranyi Zoltán, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy az önkéntesség terén igyekeznek jó példával elől járni. Diákjaik nyári gyakorlatuk során már korszerűsítették a ludányhalászi szociális intézmény lakóotthonát, de a Magyar Vöröskereszt egyik épületét is teljesen felújították. 

– Ezáltal nem csak hasznosan töltik a diákok a gyakorlati idejüket, hiszen az általuk végzett munkának jól látható eredménye van, hanem a szemléletük is formálódik – húzta alá a főigazgató. – A mai énközpontú világban jó, ha minél előbb megtanulják: a másokra való odafigyelés, az elesetteknek való segítségnyújtás nagyon fontos. Az iskola tanulói közt sok a hátrányos helyzetű fiatal, akik nehéz körülmények között élnek. Talán számukra még fontosabb, hogy érzékenyen forduljanak a rászorulók felé. Bízunk abban, hogy a jó példa ragadósság válik és az idősekről való gondoskodás a figyelem központjába kerül.

A diákok már ma munkához láttak, az udvaron található elkorhadt faburkolatot szedték fel, majd azt újakkal pótolták. A hét második felében civil önkéntesek is csatlakoznak majd hozzájuk, október 10-13-ig minden napra vannak már jelentkezők, akik szép idő esetén az udvart és a kertet, esős időben pedig a belső tereket teszik rendbe. Mivel az intézményben október 12-én családi napot tartanak, így a lakók hozzátartozói is kiveszik részüket a munkából. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában