Felhívás

Tegnap, 14:24

Időseket vesznek célba a csalók – így buktassuk le őket!

Az ENSZ Közgyűlésének határozata alapján először 1991-ben rendezték meg az idősek világnapját. Azóta minden év október 1-jén tartjuk, s ennek alkalmából a nógrádi rendőrök néhány tanáccsal is készültek.

Nagy Orsolya

Az idősek világnapja alkalmából a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Facebook-oldalán számos dologra hívta fel a figyelmet a szépkorúakkal kapcsolatban.

idősek
A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság számos dologra hívta fel a figyelmet az idősek biztonságával kapcsolatban
Forrás:  Shutterstock/Illusztráció

Az idősek világnapján is fő a biztonság

Mint fogalmaztak, amennyiben ismeretlen személyek szolgáltató, vagy valamely hivatal munkatársaként bemutatkozva szeretnének bejutni egy időshöz, úgy minden esetben el kell kérni tőlük a fényképes igazolványukat. Az adatokat el kell olvasni, szükség esetén pedig ellenőrizni azok valódiságát.

– Amennyiben elengedhetetlen, hogy idegeneket engedjen be a lakásába, házába, ne hagyja egyedül őket, még rövid időre sem. Ha elmegy otthonról, győződjön meg arról, hogy a nyílászárókat megfelelő módon zárta-e be és lakása kulcsait soha ne rejtse el lakása, háza körül. Ezen túlmenően törekedjen jó kapcsolatot ápolni szomszédjaival, akikkel kölcsönösen figyeljenek egymás otthonaira. Amennyiben gyanús idegent lát lakásaik közelében, azonnal hívja a rendőrséget – hangsúlyozták a nógrádi rendőrök. Hozzátették: utazáskor és vásárláskor a zsebtolvajok ellen fontos a védekezés. Ilyenkor érdemes többször ellenőrizni, hogy a táska zárva van-e és minden esetben maguk előtt tartani. Az iratokat és értékeket pedig zárható, belső zsebekben érdemes tárolni.

Többféle csalással is próbálkoznak

A rendőrök arra is felhívták a figyelmet, hogy az ATM automatánál történő pénzkivételkor mindig körültekintően kell eljárni. Leginkább forgalmas helyen tanácsolt pénzt felvenni és a legjobb, ha a szépkorút elkíséri hozzátartozója is. A PIN-kódot sosem szabad a kártya mellett tartani és csak akkor szabad beütni, ha nincs senki a közelben. A felvett készpénzt pedig azonnal a táskába kell tenni. Ezen túlmenően az is fontos, hogy soha ne utaljanak pénzt telefonon érkező kérésre, ugyanis egy bank sosem kér ilyet.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy ire kell figyelni az sms-ben, illetve e-mailben érkező, anyagi hasznot ígérő üzenetek esetében. Emellett a közösségi média-oldalakon, online társkereső portálokon is terjed a nigériai csalás azon változata, amelynél az elkövető romantikus kapcsolatot épít fel leendő áldozatával, majd valamilyen megható történettel pénzt kér tőle – tájékoztatott közösségi oldalán a nógrádi rendőrség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában