Hollókőn megmutatták, milyen egy igazi palóc disznótor! (fotók, videó)

Szombaton első alkalommal rendeztek palóc disznóvágást Hollókőn, melyen több csapat készített hagyományos ételeket. A disznótor célja az volt, hogy bemutassa a palóc kultúrát és hagyományokat, valamint a húsfeldolgozás fortélyait.

Lászlók Judit

Egykoron a falusi élet elengedhetetlen része volt a disznótor, manapság azonban már a falvakban is egyre kevesebben hizlalnak sertést a háztájiban. Így vármegyénkben is egyre inkább eltűnőben van ez a hagyomány. Hollókőben, azonban továbbra is szeretnék megőrizni ezt a tradíciót, így szombaton első alkalommal rendezték meg a palóc disznótort a településen. A hotel melletti terület már reggel 7 órára megtelt élettel. 

disznótor
Hollókőn első alkalommal rendeztek palóc disznótort
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

A disznótoron 12 csapat vett részt. A férfiak a disznók lefogása, majd leszúrása után nekiláttak a sertés pörzsölésének, megtisztításának, aztán indulhatott is a feldolgozás. Eközben a hölgyek folyamatosan sürögtek-forogtak és előkészültek. Így elég hamar disznótori hangulat kerekedett. Végül a csapatok nekiláttak a hagyományos disznótoros ételek elkészítéséhez.

A disznótor hagyománya illeszkedik Hollókőhöz 

Szabó Csaba, Hollókő polgármestere portálunknak a helyszínen elmondta, a településen nagyon fontos a hagyományőrzés. Azonban a téli időszak hagyományait még nem nagyon mutatták be, ezek közé tartozik a disznóvágás is. 

– A program célja az volt, hogy megmutassa a palóc kultúrát és a palóc élet hagyományait, valamint felelevenítse az egykoron szinte minden háznál szokásos disznóvágás fortélyait. A disznótor hagyománya pedig illeszkedik Hollókőhöz is – fogalmazott a polgármester. 

Hozzátette: – A versenyző csapatok a térség mellett Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből is érkeztek. Mindegyikük egy disznót dolgozott fel. Majd kötelezően el kellett készíteniük az olyan hagyományos ételeket, mint a hagymás vér, a tepertő, a kolbász, a hurka, a toros káposzta és a disznótoros leves. Ezeket pedig egy zsűri is értékelte. Ugyanakkor saját ételeket is készíthetttek a csapatok. A látogatóknak pedig lehetőségük volt megkóstolni is az ételeket.

A polgármester kifejtette továbbá, hogy az éppen Budapesten tartandó EuCet konferencia – amelyen 17 ország vesz részt – résztvevői közül is 50 fővel ellátogattak a disznótorra. Végül pedig kitért arra is, hogy a Hollókői Palóc Disznótor fogadtatása pozitív volt. Emiatt nem kizárt, hogy a jövőben is meg fogják rendezni az eseményt, azonban a jelenlegi helyszínen ez esetben szükséges lesz kisebb fejlesztéseket is végrehajtani. 

Kulturális programokkal és koncerttel is kedveskednek az érdeklődőknek

A rendezvényen – amelynek a fővédnöke dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke – a disznótor mellett még számos programmal készültek a szervezők az érdeklődőknek. Délben az ünnepélyes köszöntők és a rendezvény megáldása után Salasovics Dezső és 20 tagú cigányzenekara szolgáltatta a nótát az ebédhez. Ezután színpadra léptek a hagyományőrző néptánccsoportok, valamint a Candy Men Duo. Ezt követően a zsűri eredményt is hirdetett. A rendezvényt Vastag Csaba énekes koncertjével zárták. Továbbá a látogatókat egész nap disznótoros kóstoló várta a palóc portákon, valamint a gyerekek kipróbálhatták a vidámparkot, az arcfestést és az ugrálóvárat, illetve kisvonatozhattak is az Ófaluban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában