2023.01.25. 19:58
Nem lesz több szarikása? – egyre kevesebben vágnak disznót Nógrádban
A tél közepén járunk, javában tart a disznóvágások szezonja, ám a tapasztalatok szerint évről évre kevesebben ápolják ezt a hagyományt Nógrádban is.
Egyre kevesebb helyen és egyre kevesebbszer kezdődnek így a téli reggelek Nógrádban. Képünk illusztráció.
Forrás: MW
Brunda Péter karancssági hentes érdeklődésünkre elmondta, hogy inkább csak a falvakban őrzik a tradíciót, a városokban már ritka a disznóvágás. Főként a középkorosztály dönt úgy, hogy saját forrásból, ilyen módon tölti fel a család húskészleteit, a fiatalok már kevésbé élnek ezzel a lehetőséggel. Ők a kényelmesebb megoldást választják, és megvásárolják a hústermékeket az üzletekben.
Megéri még otthon nevelni a disznót?
– Azért még manapság is akadnak, akik otthon nevelnek malacot. Ez jobban megéri olyan szempontból, hogy tudják, a feldolgozás után mit fogyasztanak el. Nem mindegy ugyanis, hogy az ember mit eszik. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy jelenleg a takarmány ára az egekben van – osztotta meg portálunkkal Brunda Péter.
Hozzátette: a házi disznóvágás másik előnye, hogy akár hónapokra is elraktározhatják a különböző hústermékeket, így például a húsokat, kolbászt, hurkát, szalonnát, de a zsírt és a tepertőt is. Többnyire egyébként még ma is ezeket készítik el az otthon vágott disznóból, ám van olyan is, aki még szalámit és disznósajtot is előállít.
A hentes arra is kitért, hogy a disznótorok ma is – a hagyományokhoz hűen – általában kora reggel kezdődnek és mintegy 7-8 órán át zajlanak. Ennyi idő minimum kell a disznó feldolgozásához. Általában már novemberben elkezdődik a szezon és egészen március elejéig eltart, ameddig hideg van. A szakember elárulta azt is, ízléstől függ, hogy ki milyen disznót vásárol. Vannak, akik a zsírosabb húst kedvelik, de olyanok is, akik a soványat.
Falusi torokon őrzik a hagyományt
Szűkebb hazánkban több településen is igyekeznek egy-egy rendezvény keretében ápolni ezt a régi hagyományt, amely egykor a magyar falvak egyik legnagyobb közösségi eseménye volt, és amihez rengeteg népszokás is kapcsolódik.
Nógrádsipeken február 4-én, szombaton tartanak hagyományőrző falusi disznótort a Malom ház udvarán – tudatta közösségi oldalán a helyi önkormányzat. A rendezvény reggel 8 órakor kezdődik a fogópálinka elfogyasztásával, majd a vágással, pörzsöléssel megkezdik a disznó feldolgozását. Az eljárás a régi tradíciókat fogja feleleveníteni. 14 órától az érdeklődők olyan disznóságokat kósolhatnak, mint a szarikása, a sült hurka és kolbász, valamint a toros káposzta.
Kérdéses, hogy rendeznek-e Böllérfesztivál
Héhalomban a Böllérfesztiválnak van nagy hagyománya, amely a megye egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye. Bakos József, a falu polgármestere elmondta, hogy a napokban döntenek arról, idén lesz-e ilyen program, ugyanis az energiaválság miatt nem biztos, hogy meg tudják tartani. Az elmúlt években a koronavírus miatt maradt el a fesztivál.
– Azért hoztuk létre az eseményt, mert korábban nagy hagyománya volt a disznóvágásnak a faluban, és ezt a mai napig ápolják a helyiek. Szerettük volna a rendezvénnyel tovább éltetni ezt a tradíciót – emelte ki a polgármester. Kifejtette: minden évben tartanak egy önkormányzati disznótort is, ahol összegyűlnek a helyiek és közösen dolgozzák fel a hízót, majd együtt fogyasztják el az abból készült finomságokat.