Honvédelem

3 órája

James Bond kedvenc repülője Magyarországon

Nehéz volna felsorolni, mennyi sikerfilmben láthatta a nagyközönség a C-17 teherszállító repülőgépet. A népszerű katonai eszköznek és az első magyar repülésére érkezett KC-390 Millenniumnak is műszaki karbantartást nyújt a pápai MH 47. Bázisrepülőtér.

Nool.hu

Az angol szuperkém teherszállítója a valóságban katonai és humanitárius akciók elengedhetetlen eszköze. Sok országban teljesített sikeres szolgálatot a C-17-es, amiből jelenleg három magyar felségjelzésű gép állomásozik a pápai bázison.

C-17
Levegőben a magyar felségjelű C-17, amit a szakma berkein belül „Jávorszarvasak” is becéznek
Forrás: honvedelem.hu

3 db magyar lajstromjelű C-17 lát el szövetségi szállítási feladatokat

A pápai MH 47. Bázisrepülőtér a HAW (Nehéz Légiszállító Ezred) fogadóállomásaként, valamint rendszeres többnemzeti gyakorlatok révén szakképzett és angolul magas szinten beszélő műszaki állományt biztosít. A mindenféle típusú repülő fogadására, feltöltésére és tárolására felkészült bázis légikutató-mentő szolgálatot is működtet – írja a honvedelem.hu.

A Millenniumot Asztalos István alezredes emelte első magyarként levegőbe – Kecskeméten.

– A szimulátoros repüléshez képest elmondhatatlan élmény volt ezt a 800 kilométer/órás végsebességű eszközt kezelni – mondta Asztalos István alezredes, aki első magyarként emelte levegőbe a Millenniumot. – Annak idején mások unszolására vágtam bele a pilótaképzésbe, az első repülés után pedig iszonyú fejfájással szálltam le a gépről. Aztán elmúlt a fejfájás, a magasság iránti vonzalom viszont máig él bennem.

A megváltozott biztonsági környezetben újfajta eljárásokat kell alkalmaznunk. Felkészült szakembereinknek köszönhetően katonai szövetségeink innovációs képességéhez hozzá tudunk járulni

 – fogalmazott Deme László, a Honvédelmi Minisztérium haderőfejlesztésért és innovációért felelős helyettes államtitkára. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában