Élelmezési világnap

3 órája

Élelmezési világnap: a fenntarthatóság a kulcs a pazarlás ellen

Oláh Gergely, salgótarjáni szakácsmester úgy gondolja, hogy igenis lehet olcsón, egészségesen, mégis magyarosan étkezni, mindössze némi kreativitás és leleményesség szükségeltetik a részünkről. Az október 16-ai élelmezési világnap idén az élelmiszer-pazarlásra hívja fel a figyelmet, így arról is megkérdeztük a neves palóc séfet, hogyan tudnánk tudatosabbak lenni és jobban odafigyelni a fenntarthatóságra.

Sipos Nina Vivien

Október 16-a az élelmezés világnapja, amelyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) hozott létre 1979-ben. Ez a nap emlékeztet arra, hogy világszerte több millió ember szenved éhségtől és alultápláltságtól, miközben mások jelentős mennyiségű élelmiszert pazarolnak el. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a fenntarthatóságra, ösztönözze a kormányokat, a civil szervezeteket, a vállalatokat és az egyéneket a globális élelmezési rendszer megreformálására, hogy méltányosabb és igazságosabb legyen mindenki számára.

Oláh Gergely szerint a fenntarthatóság a kulcs a pazarlás ellen
Oláh Gergely szerint a fenntarthatóság a kulcs a pazarlás ellen
Fotó: Sipos Nina / Forrás: Nool.hu

Hogyan törekedjünk a fenntarthatóságra?

– A mai világban rengeteg a kínálat, a vásárlási lehetőség, és emiatt sajnos bele is keveredünk egy úgymond spirálba – fogalmazott Oláh Gergely, salgótarjáni szakácsmester. – Nem figyeljük, hogy mekkora mennyiségben veszünk meg élelmiszereket, ezért van, amiből pazar módon, feleslegesen felhalmozunk. A magyar háztartások egy raktározási technikán alapulnak. Ha például kinyitnánk egy hűtőt egy salgótarjáni háztartásban, akkor láthatnánk, hogy mennyi plusz étel, konzerv van ott, amelyre akkora mennyiségben nincsen szükség.

Kifejtette: az ősemberekre jellemző „gyűjtögető életmódunk” egyáltalán nem költséghatékony, hiszen, ha tönkremegy az élelmiszer, akkor az az adott család költségvetésében jelent mínuszt. Ennek elkerülése érdekében, továbbá a fenntarthatóság jegyében azt tanácsolta a palóc séf, hogy érdemes egy költségvetési vázlatot csinálni, amely megmutatja, hogy egy hónapban mennyit költünk élelmiszerekre, és az alapján előre megtervezni az elkészítendő ételeket, a heti menüt. Mindemellett az is segíthet a tudatos vásárlásban, ha figyeljük az akciókat, és aszerint vesszük meg a szükséges alapanyagokat a háztartásunkba.

Fontos a változatosság a táplálkozás szempontjából

A palóc séf elmondta, hogy Magyarországon az ételfogyasztási kultúra középpontjába nem feltétlenül az egészségtudatos szemlélet szerepel, mivel számunkra az a lényeg, hogy tápláló legyen, amit eszünk és minél inkább jóllakjunk vele.

– Úgy gondolom, hogy az egészséges táplálkozást a változatosság kellene, hogy jellemezze, illetve hozza magával azt a lehetőséget, hogy egy sűrűn váltott alapanyaglistából főzzünk. Készítsünk kisebb adagokat, amik egy-két napra elegendők, majd utána váltsuk az otthoni menüt. Így nagybevásárlásra sincs szükség, mert kisebb körutak alkalmával beszerezhetjük egy adott ételhez az élelmiszereket – tanácsolta.

Oláh Gergely úgy véli: a szervezet egészséges működéséhez nem a kapszulákba rejtett csodák a megoldások, hanem a vegyes táplálkozási rend, amely tulajdonképpen az emberek lételeme. Fontos, hogy folyamatosan vigyünk be rostanyagokat, fogyasszunk nyers-, hőkezelt- és nem hőkezelt termékeket, zöldségeket és húsokat, mert ezek elősegítik az emésztést és hozzájárulnak az egészséges életmód fenntartásához.

A magyaros ételek is lehetnek egészségesek

Egy-egy egyszerűbb és elérhetőbb élelmiszert, gyümölcsöt vagy zöldséget is könnyedén fel tudunk dobni, mindössze némi fantázia szükséges a részünkről. A bab- és lencsefélék használata tipikusan a magyar konyha egyik sajátossága, ezekből pedig remek köreteket, főételeket és nem utolsósorban salátákat készíthetünk.

A salgótarjáni szakácsmester kiemelte: a krumpli kifejezetten egy magyar, palóc alapanyag – ráadásul számos hasznos ásványi anyag és vitamin van benne, amely egészségessé is teszi a fogyasztását –, amelyből olyan hagyományos finomságok készülnek Nógrádban, mint a ganca, a laska vagy a tócsni. Burgonyából készíthetünk különféle leveseket, köreteket és nem utolsósorban még desszerteket is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában