Vadkár

2 órája

Vaddisznók tartják rettegésben a falu lakóit

Az elmúlt években a vaddisznóállomány jelentős növekedése miatt egyre gyakoribbak a mezőgazdasági károk és az emberi lakóterületeken való megjelenésük. A vadállatok nem csak a terményeket pusztítják, hanem az autós forgalomra és az emberek biztonságára is veszélyt jelenthetnek.

Nemcsak Nógrád vármegyében okoznak problémákat a vaddisznók, hanem Magyarország számos régiójában is. A bama.hu számolt be arról, hogyan teszik tönkre a vaddisznók a Szabolcsfaluban és környékén élők mindennapjait. Segítséget pedig hiába várnak, nem kapnak senkitől. Féltik a kertjeiket, udvaraikat, de ami még ennél is fontosabb: féltik a testi épségünket.

A minap a családi házunk környékét teljesen feltúrták a vaddisznók egyetlen éjszaka alatt. Az előkertben lévő veteményest, a füves udvart, a gyümölcsfák környékét. Mindent tönkretettek az állatok. Olyannyira, hogy a füvet se tudjuk lenyírni, mert hatalmas gödröket ástak a földben, ki tudja, mi után kutatva. Természetesen jeleztem a vadásztársságnak a problémát, de a válaszuk az volt, hogy mindenkinek gondoskodnia kell a saját területe védelméről. Nos, az én esetemben a telek szélessége 40, a hosszúsága 200 méter.

Egy kőkerítés építése egy ház árával érne fel, ennél fogva kivitelezhetetlen. Másfajta védelem pedig semmit nem ér - egy, a Komlói út másik felén élő ismerősöm például villanypásztorral próbálkozott, de a vadakat az se tartotta távol.

Kidobott pénz volt a védelmi rendszer kiépítése. A megoldás sokkal inkább az lenne, ha a vadásztársaság kilőné az állatokat - a Tiborc utcában korábban erre volt is példa, ahogy Mánfán is megtették ugyanezt. Nem értem, hogy Szabolcsfaluban ez miért nem kivitelezhető.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában