Főhajtás

2024.10.01. 13:28

Bereczki Mátéra emlékeztek a romhányi iskolások

A jeles pomológus 1824. szeptember 22-én született Romhányban. Bereczki Máté, a község híres szülöttje előtt a Romhányi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola projektnappal tisztelgett.

Lukács Zsófia

Mint arról korábban beszámoltunk: Bereczki Máté, hazánk nagy pomológusára emlékeztek születésének 200. évfordulóján Romhányban. A híres gyümölcsnemesítő szakember tiszteletére többnapos eseményt rendezett a település, amelyből a Romhányi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola is kivette a részét.

Bereczki Máté
A romhányi diákok is fejet hajtottak Bereczki Máté emléke előtt
Forrás: Beküldött fotó

Bereczki Máté tiszteletére projektnapot rendeztek

– A legkisebbek által készített plakátok és rajzok Bereczki Máté életének gyümölcsökkel kapcsolatos munkásságát mutatják be. A 3. és 4. évfolyamra járó tanulók erre a nevezetes napra „Bereczki 200” emlékérmet készítettek. Az 5. évfolyamos tanulók koszorúkat készítettek, melyeket az iskolai megemlékezésen helyeztünk el a híres romhányi pomológus emlékművénél. A 6. osztályosok Bereczki életútját bemutató kiállítást állítottak össze az iskolagalériában, melyen végigkalauzolták iskolatársaikat. A 7. és 8. évfolyam feladata egy prezentáció készítése volt. A legjobbak bemutatták az elkészült diasorukat az iskola összes osztályában – számolt be róla Tóth Teréz intézményvezető.

Az iskola igazgatója hozzátette: a tanulókkal kisétáltak a Bereczki- kőhöz, és egy irodalmi összeállítással, közös énekkel és koszorúzással zárták a napot.

Méltán büszkék
Tóth Teréz kiemelte, hogy Romhány méltán büszke lehet szülöttére, aki munkásságával új távlatokat nyitott a magyar gyümölcstermesztés előtt, és öröksége a mai napig velünk él. – Bereczki Máté Kunágotán halt meg, a két község közösen ápolja emlékét. Nemrégiben a községi rendezvénysorozat keretében a diákönkormányzat tagjai és iskolánk vezetősége együtt fogadta a kunágotai Bereczki Máté Általános Iskola küldöttségét. Bemutattuk iskolánkat, és közösen fedeztük fel Romhány nevezetességeit, a Bereczki Mátéhoz kapcsolódó helyszíneket – ismertette az iskola igazgatója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában