Tanévnyitó

2024.09.02. 11:30

150. tanévét ünnepli Nógrád vármegye első polgári iskolája (fotók)

Balassagyarmat egyik legpatinásabb oktatási intézménye, a Kiss Árpád Általános Iskola ebben a tanévben ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. A tanévnyitó nemcsak egy új iskolaév kezdetét jelképezte, hanem azt is, hogy az intézmény, amely immár másfél évszázada áll a város szolgálatában, továbbra is elkötelezett az oktatás és a jövő nemzedékei iránt.

Lukács Zsófia

Vasárnap este a tanévnyitó ünnepségen, az iskola udvarán sorakoztak a diákok, a tanárok, a szülők és a meghívott vendégek, hogy együtt emlékezzenek az elmúlt 150 évre. Elsőként a Kiss Árpád Általános Iskola igazgatója, Gálné Percze Katalin köszöntötte a megjelenteket, aki beszédében hangsúlyozta az intézmény történelmi szerepét a város életében, valamint kiemelte az oktatás fontosságát a jövő generációi számára.  – A döntéshozók 150 évvel ezelőtt felismerték, hogy szükség van az elemi iskolák mellett egy magasabb szintű, általános műveltséget adó intézményre, és megszervezték a polgári iskolát a tanulni vágyó balassagyarmatiak számára. Ez volt Nógrád vármegye első polgári iskolája – mondta el Gálné Percze Katalin.

Tanévnyitó ünnepségen gyűltek össze a diákok
Tanévnyitó ünnepségen gyűltek össze a diákok
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Az országgyűlési képviselő is jelen volt a tanévnyitón

Az ünnepi tanévnyitó alkalmából Balla Mihály országgyűlési képviselő is köszöntötte a jelenlévőket. – 1875-től polgári fiúiskolaként, 1879-től pedig leányiskolaként funkcionált az intézmény a Deák Ferenc utcában, a mai Balassi Bálint Gimnázium helyén. 1903-ban költözött az iskola a mai épületébe és 1947-től működik általános iskolaként. Kiss Árpád, a kiváló pedagógus, Európa-szerte elismert tudós, a neveléstudományok doktorának nevét 1986 áprilisában vette fel az intézmény. Ez egy olyen örökség az iskola számára, amit a mai oktatással és neveléssel is visznek tovább – fogalmazott Balla Mihály, majd sikeres tanévet kívánt az intézmény diákjainak és pedagógusainak.

Egykor ő is ott tanult

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere, aki maga is az intézmény egykori diákja, ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a városvezetés az idők során mindig jó kapcsolatot ápolt az iskola vezetésével fenntartóként is.  – 150 év nagyon hosszú idő, a magyar közoktatással együtt született meg ez az intézmény, addig csak egyházi iskolák működtek. Nógrád vármegye első polgári iskolája ez az intézmény, amely ma Kiss Árpád néven, 121 éve a Bajcsy úti épületben működik – tette hozzá a polgármester. Arra is kitért, hogy maga az ingatlan és a Palóc-liget közelsége is az egyik különlegessége az intézménynek.

Mindenben támogatják az intézményt

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója is köszöntötte az ünneplőket. – A tankerületi központ és annak jogelődje 2013 januártól vette át az intézmény fenntartását, majd 2017-től az épület is hozzá tartozik. Az elmúlt nyolc évben több fejlesztés is megvalósult, uniós és saját forrásból egyaránt. Többek között korszerűsítettük a tetőszerkezetet, megújultak a vizesblokkok, nyelvi labort alakítottunk ki és az elektromos hálózatot is felújítottuk, rekortán burkolatú sportpálya épült, valamint egy mobil tárolót is létrehoztunk. Mindemellett a szakmai munka támogatásáról sem feledkeztünk meg: ingyenes laptopokat adtunk a diákoknak és a tanároknak is. Ezen kívül interaktív panelekkel, programozható humanoid robottal és egy szoftverrel is támogattuk a mindennapi oktatást – ismertette a tankerület igazgatója.

A jubileumi tanév alkalmából a tankerületi központ egy emléktáblát is átadott az iskola számára, amelyet hamarosan egy avatóünnepség keretében, az évforduló és az alapító első igazgató, Tomeskó Nándor tiszteletére állítanak majd.

Az ünnepségen a diákok műsorral is készültek: versmondás, ének és néptánc is szerepelt a programban, amelyek mind az iskola hagyományait és szellemiségét tükrözték.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában