Programajánló

2 órája

Csordultig telik szüreti mulatságokkal és más programokkal a hétvége Nógrádban

Események sokasága áll előttünk álló őszi hétvégét Nógrád vármegyében. A programok közül kiemelkedik a Nógrádi vármegyenap, amelynek keretében megannyi műsor színesíti a hétvégét Karancslapujtő szívében. Emellett szüreti mulatságokból sem lesz hiány, a balassagyarmati Palóc Ligetben Bor-,Színházi- és Jazznapokat tartanak, míg az Ipolytarnóci Ősmaradványok bemutatóhely titkai ingyenes, speciális tárlatvezetés során tárulnak fel.

Veres Edina

Tizennegyedik alkalommal rendezi meg a nemzetközi vasútmodell-kiállítást a Balassagyarmati Vasútmodellező Klub. 

szüreti programok
Megyeszerte szüreti programok várják az érdeklődőket
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Ahogy arról a Nool.hu már beszámolt, a szeptember 20–22. között, azaz péntektől vasárnapig zajló eseménynek a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ ad otthont. A helyszínen 15 kiállító mutatkozik be a nagyközönség előtt. A látogatók ma 18 óráig, míg szombaton és vasárnap 10-18 óra között tekinthetik meg a vasútmodelleket.

Vármegyenapon ünnepelhet szűkebb hazánk apraja-nagyja Karancslapujtőn

Karancslapujtőre figyel majd szűkebb hazánk hétvégén, hiszen e település lesz a házigazdája szeptember 21-én, szombaton a XVIII. Nógrádi Vármegyenapnak. A rendezvény 9 órakor egy szentmisével kezdődik a Magyarok Nagyasszonya-templomban, az egész napos programot a község művelődési házában a Nógrád Vármegye Önkormányzatának ünnepi közgyűlése nyitja meg, amely során a köszöntők elhangzása után megannyi kitüntető címet és díjad adnak majd át. Ahogy arról beszámoltunk, déltől a Karancslapujtői Községi Parkban közel hatvan sátor alatt sorakozik majd a „Palóc ízek sokasága” fantázia nevet viselő gasztronómiai kóstoló és vásár. Fél órával később pedig elrajtolnak a kulturális programok is: helyi hagyományőrző csoportok színes műsora mellett a XVIII. Nógrádi Vármegyenap ad majd otthont az „1100 éve Európában, 20 éve az Unióban” című országos kulturális programsorozat több állomásának is. A rendezvény sokszínűségét 14 óra 30 perctől a karancsberényi szüreti fesztivál résztvevői fokozzák, de lesz még például játszóház, kézműves foglalkozás, gasztrobusz és kreatív ipari stand is. A kulturális programokat a Varga Miklós és a Band 18 órától kezdődő koncertje zárja.

Zenei, színházi és gasztronómiai élményeket kínál a Palóc Liget

Bor-, Színházi- és Jazznapok kényeztetik a kultúra és a gasztronómia kedvelőket a balassagyarmati Palóc ligetben 20-án és 21-én. A program első napján, azaz pénteken 17 órától Konrád Viktor népzenei előadása szórakoztatja a közönséget. Egy órával később pedig a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola MúzsaRúzs színjátszói lépnek a világot jelentő deszkákra, ahol nekik köszönhetően a Fekete-fehér, avagy a nyolcadik jelenet (stílusgyakorlatok) című darab elevenedik meg. A pénteki napot végül 19 óra 30 perctől Nagy Noémi Quartet jazz koncertje zárja majd. Másnap, azaz szeptember 21-én 16 órától Mohos Zsófia fotográfussal beszélget Varga-Csikász Csenge Görbeország röpke pillanatairól. Ezután 17 óra 30 perctől a "KorTársulat" opera előadását láthatják az érdeklődők. A Rábl Színpad és Zenei Közösség tagjai 19 órakor foglalják el a színpadot és adják el a Johanna című kamaradrámát. Végül a közönség számára 21 órától a Janet Gruber jazz-rap-trap fúziós koncerttel kedveskedik. 
Az előadások szünetében a hallgatóságot Kósa József zongoraművész jazz stenderdekkel lepi meg. A rendezvény ideje alatt megtekinthető lesz Mohos Zsófia Röpke történetek című szabadtéri tárlata is, illetve a helyszínen a gasztro kiállítóknak köszönhetően az érdeklődők kulináris élményekkel is gazdagodhatnak.

Egyházzenei előadáson csillogtatják meg tehetségüket a salgótarjáni kórusok

Az idei Ars Sacra Fesztivál programsorozathoz csatlakozva szeptember 21-én, szombaton 17 órakor a salgótarjáni Kisboldogasszony-templomban szerveznek eseményt. Ahogy a Nool.hu megírta, a „Hálaének Szent József városából” című műsor során Salgótarján helyi kórusainak egyházzenei bemutatkozását hallhatják a megjelentek. A rendezvényen a résztvevő kórusok mellett Matuz Csilla orgonaművész működik közre.

Könyvbemutató, filmvetítés és koncert rázza fel a hangulatot Gyarmaton

Egyik esemény követi a másikat szeptember 21-én, szombaton a balassagyarmati Madách Moziban. Ahogy azt a Nool.hu már megírta, a tartalmas délután és este egy könyvbemutatóval indul 17 órakor. Ekkor Varga Mária: Matúz című portré-monográfiáját járja körbe Ács Margit Kossuth- és Prima Primissima díjas író, szerkesztő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Mező Gábor kutató, újságíró, Varga Mária irodalomtörténész, a könyv szerzője, valamint Matúz Gábor. A műsorvezető Házy Attila lesz. Ezt követően a program 19 órától Tarr Béla Balassagyarmaton forgatott filmjének, a Szabadgyalognak a vetítésével folytatódik, míg 21 órától az Európa Kiadó és Kinopuskin lép a színpadra a Rocktáncház 36. születésnapi buliján. Mindemellett a látogatók egész nap megtekinthetik a helyszínen a Balassagyarmat – Szabadon című kiállítást Tyekvicska Árpád összeállításában.

Megyeszerte mulatnak szombaton a szüretet ünnepelve

Több településen folytatódik a szüreti mulatságok sora szűkebb hazánkban, mindenhol kivétel nélkül szeptember 21-én, szombaton. 

  • Nőtincsen 10 órakor a falumúzeum ünnepélyes átadásával kezdődik a program, amely után múzeumbejárás, kézműves foglalkozások, illetve csősz és csőszlány vetélkedő színesíti a napot. A résztvevőket délben ebédre látják vendégül, majd két órával később indul a múzeumtól a gyalogos felvonulás, majd a nőtincsi szüretit bál zárja 20 órától.
  • Borsosberényben 15 órakor gyülekeznek majd a helyi művelődési ház előtt a – fél órával később induló – felvonulás résztvevői. A 19 órakor kezdődő, éjfélig tartó szüreti bálon a Kardos Music szolgáltatja majd a zenét.
  • Magyarnándorban 15 órakor átadják a termelői piacot, ahonnan egy órával később elindul a szabadtéri színpadig vezető szüreti felvonulás. A résztvevőket 17 óra 30 perctől közös tánc és vendéglátás várja, majd 19 órától hagyományőrző csoportok, 20 órától pedig Bunyós Pityu gondoskodik a jó hangulatról. A napot 21 órakor kezdődő szabadtéri bállal zárják.
  • Nagylócon a szüreti felvonulás 10 óra 30 perckor szeli majd át a település Rákóczi útját, egy órával később dr. Pintérné Szabó Judit köszöntője hangzik el, amit hagyományőrző csoportok zenés-táncos műsorai követnek. A megjelenteket 13 óra 45 perctől Pintér Tímea előadóművész szórakoztatja majd, míg 15 órától Szokolay Dongó Balázs és Debreczeni-Kis Helga ad koncertet. A szüreti mulatságot 15 óra 50 perctől a sütemény-, bor- és pálinkaverseny eredményhirdetése, illetve a szép porta díjazása zárja.
  • Mátraszőlősön a helyi művelődési ház udvaráról indul majd a felvonulás 14 órakor, majd a kiindulóponthoz visszatérve 16 órától színes szüreti forgatag várja a résztvevőket. A napot záró szüreti bál 19 órakor kezdődik el, a ritmusról a Party Dance Band, azaz Göröcs Krisztián és zenész társai gondoskodnak.

Titkok is feltárulnak a látogatók előtt az ipolytarnóci bemutatóhelyen

Nem mindennapi „rejtelmekre” derülhet fény a hétvége során az Ipolytarnóci Ősmaradványok bemutatóhelyen. Ahogy arról már beszámoltunk, a bemutatóhely csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű nemzetközi eseményhez, így szeptember 21-én és 22-én 9-16 óra között ingyenes látogatási lehetőséggel készül az érdeklődők számára. Mindemellett 10 óra 40 perctől mindkét nap speciális tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók, akik a különleges program során a helyi műhelytitkokba is betekintést nyerhetnek. A speciális tárlatvezetés ingyenes, de a korlátozott létszám miatt regisztrációhoz kötött.

Görögkatolikus és egyetemista zarándokok is érkeznek Szentkútra

Szombaton és vasárnap is búcsút tartanak Mátraverebély-Szentkúton. Ahogy arról portálunk már beszámolt, nemzeti kegyhelyünkön szeptember 21-én görögkatolikus búcsút rendeznek, amelyre a zarándokokat 8 óra 30 perctől fogadják. A 11 órai ünnepi szentmisét Jaczkó Sándor budapesti görögkatolikus helynök mutatja be, a szertartást körmenet követi majd. Másnap, azaz szeptember 22-én, vasárnap Szent Pió atya ünnepére és az országos egyetemista zarándoklatra gyűlhetnek össze a hívők Mátraverebély-Szentkúton. A hét utolsó napján a 11 órás liturgiát Kulcsár Dávid országos egyetemi referens celebrálja, majd azt követően – akárcsak szombaton – szintén tartanak körmenet is. A szentmisét követően Pió atya vér-ereklyéjét tiszteletadásra helyezik ki. A szombati és a vasárnapi programokat részleteiről a kegyhely honlapján találhatnak részletes tájékoztatást a hívők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában