Tippek

2 órája

Íme három ok, amiért nem érdemes a mézet hűtőben tárolni

Elkezdődött az igazi ősz, egyre több konyhában kerül elő a méz, amely a torokfájás legjobb ellenszere, vagy egy forró tea tökéletes kiegészítője. Na de hol érdemes tárolni?

Nool.hu

A méz tárolásával kapcsolatban gyakran felmerül a kérdés vajon a hűtőben a helye, vagy elég a konyhapulton tárolni? A mindmegette.hu szerint az igazság valahol a kettő között van.

Hűtőben ne tároljuk a mézet!

Íme az okok:

  • Kristályosodás – Hűtőben a méz gyorsabban kristályosodik, amitől megszilárdul, megnehezítve az adagolást és a használatot.
  • Nem növeli az eltarthatóságát – A méz természetes módon is hosszú ideig eltartható, mivel alacsony víztartalma és magas cukorkoncentrációja gátolja a baktériumok és penészgombák szaporodását.
  • Az íze és az állaga miatt – Szoba-hőmérsékleten a méz selymes, folyékony állagú marad, és az aromája is intenzívebb, mint hűtve.

    Így tárold a mézet inkább
    Hűvös helyen, közvetlen napfénytől távol, szorosan zárt edényben a méz gyakorlatilag koráltalan ideig megőrzi a minőségét. A legjobb, ha az eredeti edényben tárolod, amiben a termelőtől megvásároltad. Semmiképpen ne tedd át a mézet fémdobozba, mivel az oxidálódhat. A méz tárolásakor a legveszélyesebb dolog, ha extrém melegnek, napfénynek teszed ki, illetve ha nedvesség kerül a tárolóedénybe. Érdemes picit hűvösebb helyet keresni számára, mint a konyha, ahol a sütés-főzéstől bizony néha magas a hőmérséklet és a pára sem ritka. A mézbe mindig tiszta, szárazra törölt kanállal nyúlj, így nem fog víz kerülni bele.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában