Születésnap

12 órája

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli Básti István

Ma ünnepli születésnapját az SBTC korábbi kiváló játékosa, az olimpikon Básti István.

Nool.hu

A Salgótarjánban élő Básti István, az egykori kiváló labdarúgó ma ünnepli a nyolcvanadik születésnapját. „Báró”, ahogy annak idején becézték, 1963-ban mutatkozott be az SBTC felnőttcsapatában, ahol 1979-ig játszott, előbb balszélsőként, majd bal oldali középpályásként. Szerepelt az 1968-as mexikói olimpián, ahonnan aranyéremmel térhetett haza, majd négy évvel később tagja volt a müncheni olimpiára utazó csapatnak. A salgótarjáni labdarúgás történetének egyik legjelesebb játékosa pályafutása befejezése után nem lett futballedző, hanem a civil életben helyezkedett el. A népszerű „Báró” parádés alakításainak, pompás góljainak se szeri, se száma. Szepesi György, a legendás rádióriporter a „nagy Inter” játékmesteréhez hasonlítva, a „magyar Corsónak” nevezte Bástit, az akkori hazai mezőny egyik legtechnikásabb labdaművészét. A sportember négy évvel ezelőtt többek közt a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

Básti István ma ünnepli a nyolcvanadik születésnapját
Básti István ma ünnepli a nyolcvanadik születésnapját
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás:  Archív fotó: Nool.hu

 

Névjegy

Básti István

Született: 1944. szeptember 19-én, Salgótarjánban.

Posztja: balszélső, bal oldali középpályás.

A tehetséges játékost az NB I./B-ben, 1963. augusztus 25-én, a Ganz-Mávag ellen szerepeltette először Bodola Gyula edző. A Cserháti – Salgó, Ferencz, Oláh D. – Szojka, Fodor – Kriskó, Toldi, Krajcsi, Básti, Rozgondi összeállítású Stécé 1:1-es eredményt ért el. A szőke fiatalember az első gólját az idény utolsó játéknapján, 1963. november 24-én szerezte, amikor a fiúk itthon 6:0-ra győzték le az Ózdi Kohász csapatát.

A helyiek üdvöskéje volt a nyolcvanadik születésnapját ünneplő Básti István

A tarjániak üdvöskéjét az első szárnypróbálgatások után a következő idényben Grosics Gyula építette be a csapatba, felismerte Básti tehetséget, aki néhány év alatt klasszisjátékossá nőtte ki magát. A Stécé a „Fekete Párduc” vezérletével visszakerült az élvonalba.

A fekete-fehérek az első találkozón, 1965. március 14-én a Vasast fogadták, a balszélsőt játszó Básti akkor kóstolt bele először az NB I. légkörébe. A Cserháti – Sándor Z., Ferencz, Oláh D. – Szalay, Toldi – Kökény, Kocsis, Müller, Horváth Z., Básti alkotta gárda 12 ezer néző előtt 1:1-re végzett a piros-kékekkel szemben. A remek karmester pályakezdését egyébként végigkísérik az 1:1-es hazai döntetlenek. Ugyanis az első NB I.-es gólját 1965. augusztus 2-án szerezte, s a Stécé akkor is 1:1-et játszott itthon a Szegedi EAC együttesével.

Básti István "Báró" (labdával) tagja volt az élvonalban bronzérmet szerző fekete-fehér csapatnak
Básti István „Báró” (labdával) tagja volt az élvonalban bronzérmet szerző fekete-fehér csapatnak
Fotó: Beküdött

Marosvári Béla 1968-ban lett a Stécé edzője, ekkor állt össze a kitűnő Szalay–Répás–Básti középpályás sor. A Népsport osztályzatai alapján Básti István az év B-csapatában kapott helyet. Básti István és Szalay Miklós tagjai voltak a Magyar Olim­piai Bizottság húszfős sportdelegációjának, amely a hajdani sikerkovácsokat képviselte a latin-amerikai Mexikóvárosban, ahonnan aranyéremmel térhettek haza. A magyar válogatott szövetségi kapitánya Lakat Károly volt.

Az 1968. évi olimpiai bajnok magyar csapat a mexikóvárosi Azték-stadionban (balról): Szarka Zoltán, Básti István, Sárközi István, Szalay Miklós, Juhász István, Noskó Ernő, Keglovich László, Nagy László, Dunai II Antal, Kocsis Lajos, Fazekas László, Szűcs Lajos, Menczel Iván, Páncsics Miklós, Dunai Lajos, Fatér Károly, Novák Dezső
Az 1968. évi olimpiai bajnok magyar csapat a mexikóvárosi Azték-stadionban (balról): Szarka Zoltán, Básti István, Sárközi István, Szalay Miklós, Juhász István, Noskó Ernő, Keglovich László, Nagy László, Dunai II Antal, Kocsis Lajos, Fazekas László, Szűcs Lajos, Menczel Iván, Páncsics Miklós, Dunai Lajos, Fatér Károly, Novák Dezső
Fotó: Beküldött

Az SBTC Moór Ede edző irányításával vágott neki az 1971/72-es bajnoki évadnak, amely a klub története legjobb eredményét hozta az élvonalban kivívott bronzéremmel. Ezzel a sikerrel a nemzetközi porondra is kiléptek: az UEFA-kupában, az AEK Athén ellen idegenben 3–1-re kikaptak, majd itthon 1–1 lett az eredmény, utóbbi mérkőzésen a tarjániak gólját Básti lőtte büntetőből.

A karmester 1979. no­vember 3-án, hazai pályán, a Debreceni MVSC ellen játszotta utolsó bajnoki mérkőzését az élvonalban, amely összecsapás 0–0-al zárult.

Az SBTC 1980. március 26-án a svéd Jönköping Sodra együttesét fogadta és erre a barátságos találkozóra még egyszer összeállt a legendás Szalay–Répás–Básti középpályás sor. Básti később Pásztóra igazolt, amellyel feljutottak az NB III.-ba, igaz, ott már nem játszott, majd Taron fejezte be az aktív focit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában