Árvízi helyzet

12 órája

Orbán Viktor: az apadás lassú, a jövő hét közepén hagyhatja el az árhullám az országot (videó)

Növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát – jelentette ki a miniszterelnök csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón az árvíz elleni védekezés hetedik napján. Orbán Viktor beszámolt arról is, lassú apadásra kell számítani a Dunán, de továbbra sem várható csapadék a folyó ausztriai szakaszán a következő egy hétben.

MW

A miniszterelnök az árvíz elleni védekezésről tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormányfő elmondta, a Lajta csütörtök délelőtt Mosonmagyaróvárnál tetőzik, várhatóan a valaha volt legnagyobb vízszinten.

A dunai árhullám tetőzése csütörtökön Dunaremete térségében várható, Mosonmagyaróvár magasságában

– tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta, 

figyelik Ausztriát, ahol az apadás lassú.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy 

a lassú apadásra azért kell figyelni, mert az árvízi káresemények tekintélyes része ekkor következik be.

A miniszterelnök ismertetése szerint hetven kilométerrel nőtt a védelem alá vont területek hossza.

A jövő hét közepén hagyhatja el az árhullám tetőzése Magyarországot

Jövő hét közepén hagyhatja el Magyarország területét az árhullám tetőzése, Budapesten pedig szombaton éjjel várható a legmagasabb vízszint – mondta a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

ORBÁN Viktor; LÁNG István; VITÁLYOS Eszter
Vitályos Eszter kormányszóvivő, Orbán Viktor miniszterelnök és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója (b-j) 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Orbán Viktor közölte: a vízügy korábbi, a vízszint tetőzésével kapcsolatos előrejelzéseit továbbra is mérvadónak tekinthetik, a korrekciók néhány centiméteren belül vannak.

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a jövő hét közepén hagyja el az országot a tetőzés déli irányba, és továbbra is azt várjuk, hogy a budapesti vízszint tetőzése valószínűleg szombat éjjel következik be

– ismertette.

Hozzátette: a főpolgármester döntésétől függően a jövő hét közepén a rakpart már felszabadítható lesz.

A kormányfő közölte azt is, hogy 

a szerdaihoz képest 1436 fővel növelték meg a védekezésben részt vevő hivatásos állomány számát, így már 5828-an dolgoznak a gátakon, valamint szerdán 4012 önkéntes vett részt a munkákban, és van 15 353 nyilvántartásba vett önkéntes is.

 

Kijelenthető az, hogy Magyarország az előző árvizek idején meg-, illetve kitanulta a védekezés szakmáját, és nemcsak a hivatásosok, hanem az önkéntesek is pontosan tudják, hogy mit és hogyan kell tenniük

– mondta.

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerő-hiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben

– jelentette ki a miniszterelnök.

 Az árvízi védekezéssel összefüggésben egy zöldszámot hozott létre a kormány.

Orbán Viktor kifejtette: 

Budapest védelme megoldott, a szerda esti órákra elérték a kiépítettség 100 százalékát, 900 centiméteres magasságra sikerült kiépíteni a fővárosi védvonalakat. Ez felette van a valaha volt legmagasabb vízállásnak. A legérzékenyebb részeken is eredményesen védekeznek, ilyen a Margitsziget és a Batthyány téri aluljáró környéke

– jelezte a kormányfő.

Kitért arra is, hogy  szerda éjszaka Dunabogdánynál a védekezés szintje 100 százalékos volt, Tahitótfalunál szintén 100 száz százalék, Leányfalunál 97 százalék, és a védekezés egy nap alatt sokat javult. Jelezte: várhatóan pénteken a Vác felé vezető 2-es út egyes szakaszait le kell zárni. Kismaros kritikus helyzetben volt szerdán, de ezen túl vannak, a hadsereg kivezénylésével a védettségi szint száz százalékán állnak – ismertette.

Ha valami váratlan esemény vagy baleset nem történik, a vizet mederben tudják tartani és a terveik szerinti rendben, a jövő hét közepén az árhullám elhagyja az országot és utána már csak az árvíz utáni veszedelmekkel kell majd törődni, a kétirányú feladat helyett már csak egyetlen feladatra kell összpontosítani

– mondta Orbán Viktor, aki a helyzetet továbbra is komolynak és nehéznek értékelte.

Hozzátette: 

ugyanakkor a védekezés színvonala optimizmusra ad okot és kifejezetten bizakodó az ország árvízvédelmi képességeinek tesztelése ügyében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában