Vadbaleset

2024.08.06. 19:50

Vadveszély: csúcsához érkezett az őzek násza Nógrádban

Az őzek párzási időszaka július második felétől augusztus közepéig tart. Éppen ezért nem árt figyelni szűkebb hazánk útjain, ugyanis szinte bárhol előfordulhat vadveszély.

Nagy Orsolya

Fotó: Pexels illusztráció

Bárnai Kinga, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési bizottság főtitkára elmondta portálunknak, hogy ebben az időszakban az őzek sokkal óvatlanabbak és figyelmetlenebbek, mint máskor, emellett napközben is sűrűbben gyakrabban mozognak, így járművezetőként nem árt felkészülni a vadveszélyre.

Vadveszély nászidőszakban
Figyelmetlenek ilyenkor az őzek, az utakon fokozott a vadveszély a nászidőszak alatt
Fotó: Pexels illusztráció

Szinte bárhol lehet vadveszély

– Fontos tudni, hogy nemcsak azokon a helyeken lehet a közutakon az őzek felbukkanására számítani, ahol ki van helyezve a vadveszélyt jelző tábla, hanem máshol is. Különösen azokon az útszakaszokon kell óvatosabban vezetni, ahol az út mentén sűrű a bozótos, az aljnövényzet, így emiatt nem lehet jól belátni – közölte Bárnai Kinga, aki szerint a vadbalesetek megelőzése érdekében érdemes megfogadni néhány tanácsot.

A főtitkár kiemelte, érdemes fokozott figyelemmel, kellő óvatossággal és csökkentett sebességgel közlekedni az utakon. Emellett fontos, hogy nagyobb követési távolságot kell tartani és számítani kell arra, hogy az önök előtt haladó jármű hirtelen fékezésre kényszerülhet. Vezetés közben pedig nem csak az utat, de annak környezetét is figyelni kell.

Bárnai Kinga kiemelte, amennyiben lehetséges lakott területen kívül éjszaka érdemes a gépjármű távolsági fényszóróját használni, ugyanis ezáltal nagyobb területet láthatnak be. Mivel a vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek, így ha vadat látnak, akkor lassítani esetleg dudálni kell, hogy az állat felfigyeljen az érkező járműre. Amennyiben feltűnik egy vad az úton, akkor többre is számítani kell. Ha hirtelen nagytestű vad kerül a jármű elé, fékezni kell, esetleg hangjelzést adni. Fontos, hogy nem szabad félre rántani a kormányt, hiszen egy útszéli fának, vagy szembejövő gépjárműnek csapódással súlyosabb baleset is bekövetkezhet. Vadgázolás esetén, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a további baleseteket elkerüljük.

Prizmákat helyeztek ki Nógrádban is

– A Nógrád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság a vadelütéssel járó balesetek megelőzése érdekében a tavalyi évben újabb vadriasztó prizmákat szerzett be. A kék fóliás optikai vadriasztó prizmák az érkező járművek fényszóróinak a fényét megtörik és bevetítik arra a területre, ahol a vadak mozognak, így a jármű elhaladásakor egy stabil optikai riasztókerítés jön létre, ami várhatóan elriasztja őket a közúti forgalomtól. Az optikai terelőoszlopra rögzített eszköz tartósan ellenáll a környezeti hatásoknak, a nagy hőingadozásnak, a magas hőmérsékletnek és a napsugárzásnak, de egyéb időjárási viszontagságoknak, valamint a sózás maró hatásának is – fejtette ki a szakember, aki elárulta, hogy a prizmákkal kapcsolatos pozitív tapasztalatok alapján az idén újabb prizmákat szereztek be és folytatódni fog a kihelyezésük.

Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója elmondta, hogy folyamatos a prizmák kihelyezése, amelyekre rendőrség nyújt be pályázatot, a közút munkatársai pedig elhelyezik azokat az utak mentén.

Mint fogalmazott az igazgató, eddig Salgótarján és Kishartyán közötti útszakaszon, valamint Érsekvadkert és a Dejtári elágazó között találkozhatnak a közlekedők prizmákkal.

Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy ebben az időszakban érdemes lassabb sebességgel haladni az utakon és körültekintően vezetni. Hozzátette: amennyiben a közúton közlekedők vaddal történő ütközés részesei, akkor a 112 segélyhívószámot kell hívni. Ha pedig a közlekedők Nógrád vármegyében a közút területén állati tetemet észlelnek, akkor azt bejelenthetik a hét minden napján 24 órában működő diszpécser-szolgálat felé, a 06-32/819-461-es telefonszámon, vagy az [email protected] email címen.

Lehel Zoltán arra is kitért, hogy a közút munkatársai a bejelentést követően vadállat esetében az illetékes vadásztársaságot, háziállat esetében szerződött parterüket értesítik, akik intézkednek a tetemek elszállításáról, és azok engedéllyel rendelkező ártalmatlanító helyen történő átadásáról.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában