Fertőzés

2024.08.09. 14:40

Szamárköhögés – Nógrádban is megjelent

Nemcsak Magyarországon de a környező országokban is járványszerűen terjed a fertőzés, amely a kisgyerekekre a legveszélyesebb. Nógrádban már több felnőttnél is diagnosztizálták a szamárköhögést.

Lukács Zsófia

A szamárköhögés cseppfertőzéssel terjed és mivel baktérium okozza, a betegség antibiotikummal jól kezelhető, általában enyhe tünetekkel jár. A várandós kismamáknak javasolt az emlékeztető oltás, mert az az újszülöttet is védi. A legveszélyeztettebbek ugyanis a csecsemők, akik 2 hónapos korban kapják meg a szamárköhögés elleni oltást. Ezért első 6-8 hétben most különösen kerülendő a kisbabával vendégségbe avagy zsúfolt helyekre menni – figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Megjelent a szamárköhögés
Megjelent Nógrádban is a szamárköhögés. A még be nem oltott csecsemőket veszélyezteti leginkbb
Fotó: Illusztráció: MW

Szamárköhögés ellen kötelező a védőoltás

– Szamárköhögés megbetegedéseket már Nógrád vármegyében is azonosítottunk, a betegek a felnőtt korosztályból kerültek ki – tájékoztatta portálunkat Feketéné dr. Zeke Ildikó Nógrád vármegyei tisztifőorvos.

Kiemelte, hogy a csecsemők és gyermekek számára a védőoltás több körben kötelező, a legelsőt két hónapos korban kapják. A betegség leginkább a még nem vagy csak részben oltott csecsemőket veszélyezteti. Az életkorhoz kötött kötelező védőoltás mellett ajánlott a szamárköhögés elleni emlékeztető védőoltás felnőtt korban is, 10 évente, az orvosi vényre kapható oltóanyag a patikákban elérhető. Kiemelten fontos a várandósok oltása, de javasolt az érkező baba környezetében élő, segítő családtagok oltása is.

Hozzátette, hogy az egészségügyi szolgáltatók, háziorvosok, házi gyerekorvosok tájékoztatása folyamatos, a betegség gyanúja esetén a kormányhivatal népegészségügyi szakemberei segítséget nyújtanak számukra a járványügyi teendők kapcsán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában