Magyar Posta

2024.08.07. 13:55

Posta: több is bezárt vármegyénkben, cél a költséghatékonyság

Az elmúlt hetekben számos nógrádi településen hívták fel egy fontos változásra a helyiek figyelmét. Augusztus elsején több községben is bezárt a posta, a legtöbb helyen a szolgáltatásokat mobilposta látja el.

Gulyás Edina

Sok kisebb településen bezárt a posta, de a kocsi azért házhoz megy

Fotó: MW illusztráció

Etes, Karancsság, Nagybárkány, Cserhátsurány, Szalmatercs. Ezekben a községekben augusztus elsejétől bezárta állandó hivatalát a Magyar Posta. A települések közösségi oldalán arról tájékoztatták a helyieket, hogy mobilpostán intézhetik ezentúl a különféle ügyeket.  

Több posta is bezár
Több posta is bezárt Nógrádban, a változások célja a költséghatékonyság
Fotó: MW illusztráció

Csökkent a forgalom, üzemeltetési módot vált a Magyar Posta

– A Magyar Postával szemben tulajdonosi elvárás, hogy költséghatékonyan, hálózatát racionalizálva az ügyféligényekhez rugalmasan alkalmazkodó 21. századi, modern szolgáltatásokat nyújtson – tájékoztatta portálunkat a Magyar Posta Zrt. – Vállalatunk az ország egész területén tapasztalja az ügyfélforgalom csökkenését, ezért költséghatékonyság céljából bizonyos helyeken üzemeltetési módot vált, ennek keretében első sorban a postapartneri együttműködés támogatott.

Mint írták, a postapartneri program keretében a meglévő vállalkozói vagy szolgáltatói tevékenység mellett végezhető a postai feladatellátás, így növelhető az ügyfélkör és az árbevétel, ezzel is erősödik a vidék megtartó ereje. Az új modell lehetőséget teremt a lakosság számára, hogy a postai szolgáltatásokat továbbra is helyben, a korábbinál akár hosszabb nyitvatartási időben érjék el. Ennek köszönhetően egy helyen, gyorsan és hatékonyan vehető igénybe több szolgáltatás is. A postapartneri programot kedvezően fogadták a települések, immáron több mint 600 postapartner működik az országban.

Tárgyalnak a nógrádi települések önkormányzataival

– A Magyar Posta folyamatosan tárgyal több Nógrád vármegyei település önkormányzatával is, a hatékony üzemeltetést biztosító postapartneri együttműködés kiterjesztése érdekében. A tárgyalások függvénye, valamint a postapartneri kiválasztási eljárás eredménye határozza meg, hogy az adott településen milyen módon történik a postai szolgáltatások ellátása – ismertették. Hozzátették: a tárgyalásokat követően azokon a településeken, ahol sem az önkormányzat, sem vállalkozói regisztráció nem érkezett a postapartneri tevékenység ellátására, ott a tervek szerint üzemeltetési módot vált és hajt végre a társaság. 

A mobilpostáról érdemes tudni, hogy egy postahivatal teljes szolgáltatási palettájával biztosítja a szolgáltatásokat, úgy mint a csekkbefizetés, levélpostai és csomagküldemények feladása és átvétele, valamint utalványok átvétele, POS terminálon történő bankkártyás pénz be- és kifizetés. A házhoz kézbesítés a továbbiakban is változatlan módon történik a településeken.

– A postai szolgáltatás továbbra is minden magyar településen biztosított marad – összegezte megkeresésünkre a Magyar Posta Zrt. 

Van, ahová már évek óta mobilposta jár

Csitáron már több mint tíz éve nincs állandó postahivatal. A faluba minden nap 12 és 13.30 óra között érkezik a mozgó posta, ami minden utcán végighalad, így házhoz megy. 

– Nem kell elsétálni a postahivatalba, kényelmesen, a kapuban el lehet intézni az ügyeket. A helyiek már megszokták, elfogadták ezt, a szolgáltatásra nincs panasz – árulta el Komjáti István polgármester, aki arra is kitért, hogy a pénzforgalomtól és a levelek számától függően a fenti időpont módosulhat, ezért figyelni kell, hogy mikor gördül el a ház előtt a mobilposta. Ezen kívül kisebb technikai problémák elő szoktak fordulni, az eszközökhöz szükséges internet-elérhetőség például nem mindig megoldott. 

Karancsságon nem örülnek annak, hogy bezárt a posta

Augusztus elsejétől Karancsságon is bezárt a postahivatal, a helyiek nem örülnek a változásnak. Oláh Nándorné polgármester elmondta, hogy a társaság a döntésről egyeztetett az önkormányzattal. Lenne arra lehetőség, hogy a faluvezetés, vagy helyi vállalkozó üzemeltesse tovább a szolgáltatást, azonban azt nem vállalták. 

– Kevés még a tapasztalatunk a mobilpostával kapcsolatban, az pozitív, hogy a leveleket azóta is rendben megkapjuk. Emellett annyi hozadéka van a döntésnek, hogy azáltal egy helyi lakos jutott munkához, aki a küldeményeket kézbesíti – ismertette. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában