Allergia

2024.08.13. 13:55

A hőség mellett a parlagfű pollenje is gondot okozhat Nógrád-szerte

Fokozatosan erősödik a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte, így szűkebb hazánkban is.

Nagy Orsolya

Mint arról a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ napi pollenjelentésében beszámolt: a parlagfű pollenkoncentrációja a közepes és a magas tartományban alakul a napokban. Az elkövetkező időszakban várhatóan egyre több helyen, főleg a keleti régiókban és az Alföldön a magas szintet is elérheti.

parlagfű pollenkoncentráció
A parlagfű pollenkoncentrációja országszerte magas
Forrás: Shutterstock

A parlagfű mellett több növény is allergizálhat

„A többi lágyszárú allergén közül a csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a kenderféléké a közepes-magas, az ürömé és a libatopféléké pedig az alacsony-közepes tartományban alakulhat. A pázsitfűfélék, az útifű, a lórom, valamint a szerbtövis, a rézgyom és az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége országosan alacsony. Emellett a fák közül jelen van a levegőben a ciprus- és a tiszafafélék pollenje, de alacsony koncentrációban, míg a kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma jellemzően magas, az Epicoccumé viszont alacsony – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Hozzátették: a parlagfűre érzékenyeknél már közepes, sőt erős tünetek is jelentkezhettek. Előfordulhat egyebek mellett orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, valamint szemviszketés is. Éppen ezért a parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése.

Milliós bírság is járhat az irtás elmulasztásáért

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal korábban portálunknak kiemelte: a parlagfű a legerősebb légköri allergén, napjainkban pedig egyre többen szenvednek a kínzó tüneteitől, így annak idejében történő irtásával az allergiás panaszok is enyhíthetők. A földtulajdonosoknak és a földhasználóknak pedig folyamatosan gondoskodniuk kell a parlagfű-mentesítésről, amelynek elmulasztásáért 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő pénzbírság is kiszabható.

Nemcsak a hőség és a pollenek okozhatnak problémákat, ugyanis a központ levegőhigiénés indexéből kiderült, hogy jelenleg Salgótarjánban kifogásolt a levegő minősége.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában