Allergia

2024.08.07. 19:15

Parlagfű: Nógrád-szerte erősödik a pollenterhelés

Mint arról a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a napi pollenjelentésében beszámolt, fokozatosan erősödik a parlagfű pollenszórása, így egyre többfelé okozhat tüneteket országszerte, így szűkebb hazánkban is. A parlagfű gondot okoz az allergiásoknak.

Nagy Orsolya

A központ kiemelte, a parlagfű pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul, szórványosan pedig elérheti a magas szintet.

 Parlagfű: erősödik a pollenterhelés
Parlagfű pollenjei keringenek a levegőben, nehéz napok várnak az allergiásokra
Forrás: Shutterstock

„Az elkövetkező napokban a záporok hatására lokálisan kis mértékben visszaeshet a parlagfű virágporának mennyisége, a hét végétől azonban ismét fokozatosan emelkedik, országos viszonylatban elérheti a tüneteket okozó közepes szintet”– fogalmazott a szervezet. Hozzátették: a többi lágyszárú allergén közül a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas, a kenderféléké országosan közepes, helyenként magas, míg a pázsitfűféléké, a libatopféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Kiderült továbbá, hogy a lórom, az üröm, a szerbtövis, a rézgyom és az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége országosan alacsony. Emellett alacsonyan, de jelen van a ciprus- és tiszafafélék pollenje is, míg a gombák közül az Alternaria spóraszáma jellemzően magas, nagyon magas, az Epicoccumé alacsony és közepes szintet érhet el.

Parlagfű: nehéz hetek előtt áll, aki allergiás rá

A Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívta az allergiások figyelmét, hogy a parlagfűre érzékenyek tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést és szemviszketést is. Éppen ezért javasolják a számukra, hogy kezdjék el a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat.

Dr. Csépányi Éva nógrádi háziorvos korábban portálunknak elmondta, hogyan védekezhetünk az allergia ellen. Mint fogalmazott, manapság már antihisztaminok széles skálája és különféle orrspray-k is kaphatók az allergiás tünetek kezelésére. Utóbbiak kifejezetten az orrnyálkahártya gyulladását mérsékelik, amely által csökkenhet az orrváladékozás, de akár meg is szüntetheti azt.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában