Sportszeretet

2024.08.19. 17:20

Ovis focival avatták fel az új mini sportpályát Ságújfaluban (fotók, videó)

A legkisebbek és a nagyobbak egyaránt birtokba vették hétfőn délelőtt Ságújfalu új fejlesztését. A mini sportpálya a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány által gyűjtött felajánlásokból valósulhatott meg, amit dr. Beer Miklós, a szervezet elnöke adott át a gyerekeknek, illetve az első kezdőrúgást is ő végezte el a műfüvön.

Veres Edina

Fociztak az óvodások az új sportpályán

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az államalapítás tiszteletére rendezett ünnepség fényét egy rendkívüli esemény, a Makkocska Óvoda Ovi-Foci pályájának átadója emelte Ságújfaluban hétfőn. Ahogy arról portálunk már beszámolt, a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány adományozóinak jóvoltából készülhetett el a környéken egyedülálló mini sportpálya. A község óvodáját az elmúlt években több nyertes pályázatnak köszönhetően, mintegy 100 millió forintból újították fel, azonban tornaszoba kialakítására nem volt anyagi forrás. Ez indokolta az intézmény melletti ingatlan udvarában – összesen 16 millió forintnyi felajánlásból – a nyolcszor tizenhat méteres műfüves pálya létrehozását.

mini sportpálya
A mini sportpálya a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány által gyűjtött felajánlásokból valósulhatott meg, amit dr. Beer Miklós, a szervezet elnöke adott át a gyerekeknek
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Az átadó ünnepségen elsőként Szentes Attila, a község polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Balogh Judit óvodaigazgató osztotta meg az egybegyűltekkel gondolatait. Mint fogalmazott, kétszeresen is ünnep számukra ez a nap, hiszen egyfelől államalapító Szent István királyunk emléke előtt tisztelegnek, másfelől pedig ezt a hétfőt az elkészült kis focipályájuk átadója is emlékezetessé tesz. 

Hozzátette: a pedagógiai programjuk egyik kiemelt feladata a játék, a mozgás, és hogy a gyerekek testileg és lelkileg egészségesen hagyják el az óvodát.

– Emiatt is nagyon fontos, hogy egy olyan helyszín jelenléte, amely lehetőséget biztosít számunkra a szervezett testmozgás gyakorlására – emelte ki az óvodaigazgató, aki mindezt alátámasztva azt is elárulta: nyolc évvel ezelőtt mindössze egy csoporttal léptek be a Bozsik-programba, amelynek szemlélete összhangban van a ságújfalui óvoda feladataival és céljaival. Ezt bizonyítja az is, hogy 2022-től már három korosztályban egy-egy csoporttal vesznek részt a kezdeményezésben.

A testmozgás szeretete mellett sportszerűségre is taníthat a mini sportpálya

– Ez a kis új birodalmunk arra is lehetőséget biztosít majd, hogy a kisgyerekek erkölcsileg is fejlődjenek, illetve különböző viselkedés- és magatartásformákat sajátítsanak el. Így például a fair play szellemisége mellett megtanulhatják azt is, hogy hogyan lehet sportszerűen játszani és szurkolni, hogyan tudják egymást segíteni, magukra és társaikra egyaránt vigyázni – hangsúlyozta Balogh Judit, aki azt is hangsúlyozta: véleménye szerint, ha mindezt elsajátítják a gyerekek, akkor ezen a területen pozitív irányban változhatnak. 

Az óvodaigazgató azt is hozzáfűzte, hogy a kifejezetten óvodás korú gyerekeknek kialakított pálya lehetőséget nyújt arra is, hogy a kicsik ne csak egyféle sportág felé orientálódjanak, hanem megismerkedjenek más labdajátékokkal is, úgymint a kosárlabda, a tenisz vagy épp a tollaslabda. Az intézményvezető szólt továbbá arról is, hogy mekkora szerepet tölthet be a felajánlásból megvalósult fejlesztés abban, hogy az óvodások érezzék: egy közösséghez tartoznak. 

További terveik között szerepel az is, hogy a környékbeli óvodákkal is felveszik a kapcsolatot például sportprogramok, vagy akár oviolimpia szervezése céljából.

Az átadót előbb kis mérkőzés, majd ünnepség követte

Az átadó során dr. Beer Miklós nyugalmazott váci püspök, a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány elnöke kérte az Úr áldását a mini pályára, amelyet kicsik és nagyok nyomban birtokba is vettek. Előbb az óvodás lányok pom-pom táncát csodálhatták meg az egybegyűltek, akiknek ezután a fiúk sportos verssel kedveskedtek. Természetesen a sportpályaavatóról a testmozgás sem hiányozhatott, így elsőként a nagycsoportos fiúk és lányok között zajlott „mérkőzés”, amelynek kezdőrúgására magát a püspökatyát kérték fel. Ezt követően pedig az eseményen résztvevő anyukákra és apukákra is bemelegítés, majd egy apró „meccs” várt Szentes Attila polgármester kezdőrúgását követően.

Ünnepséget tartottak

A program végül az augusztus 20-i ünnepséggel folytatódott az óvoda udvarán, ahol a szabadtéri szentmisét dr. Beer Miklós püspökatya celebrálta. A szertartás után az államalapítás és az új kenyér ünnepe során a megjelentek egyebek mellett megemlékeztek Szent István királyról, illetve áldás szállt az új kenyérre, amelyet az egybegyűltek az óbor kíséretében fogyasztottak el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában