Nagy Ipoly-takarítás

2024.08.07. 17:55

Nagy Ipoly-takarítás: negyedik alkalommal rendezik meg

A környezetvédelmi akcióval kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót szerda délelőtt Ipolyhídvégen, a Szent Borbála hídnál. A IV. Nagy Ipoly-takarítás két országot érintő esemény, csütörtöktől vasárnapig zajlik majd a Duna-Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület szervezésében.

Lászlók Judit

A sajtótájékoztatón Lestyánszky Viktor, Ipolyhídvég polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Köszöntőjében felidézte, hogy 2015-ben az Ipoly két oldalán 10-10 önkormányzat egy nagyon sikeres pályázaton vett részt, amelynek járműveit és eszközeit a mostani Nagy Ipoly-takarítás során is fogják használni. Ezt követően Jámbor László, a Besztercebánya Megyei Közgyűlés tagja osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkel. Ebben méltatta a kezdeményezésben résztvevő önkéntesek, beleértve a polgármesterek munkáját is. Kiemelte továbbá, hogy a Besztercebánya Megyei Önkormányzat erkölcsileg és anyagilag is támogatja a környezetvédelmi akciót.

Nagy Ipoly-takarítás
Nagy Ipoly-takarítás, negyedik alkalommal: dr. Bablena Ferenc, a Nógrád Vármegyei Közgyűlés alelnöke mond beszédet
Fotó: Lászlók Judit / Forrás: Nool.hu

Ezután Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke vette át a szót, aki elmondta, hogy a Nagy Ipoly-takarítást már a negyedik alkalommal rendezik meg és évről-évre nő a résztvevők száma. 

– Az idén, ha jól számoltam 44 település vesz részt ezen a nemes rendezvényen. Az összefogásnak pedig meg lett az eredménye, hiszen évről-évre kevesebb szemetet találunk az Ipolyban és az Ipoly partján – mondta Csenger Tibor, aki beszédében kitért arra is, hogy július 1-én az Interreg programon keresztül ismét kiírásra került a 2015-ös évhez hasonló pályázati lehetőség, az Alsó-Ipoly mente települései pedig már készítik elő azt az akciótervet, ami kimondottan a folyó turisztikai kihasználtságára fókuszál.

Dr. Bablena Ferenc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) Nógrád vármegyei elnöke, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke is részt vett az eseményen, aki egyebek mellett arról is beszélt, hogy kora tavasszal sikeres szemétszedési akciót tartottak az Ipoly folyó mindkét partján, iskolák és önkormányzatok részvételével. 

A Nagy Ipoly-takarítás egy kereszténydemokrata elveknek megfelelő kezdeményezés

Aztán Gaal Gergely, a KDNP Pest vármegyei szervezetének az elnöke elmondta, fontosnak tartják, hogy jó ügyeket szolgáljanak és másoknak is jó példát mutassanak. 

– Kereszténydemokrataként, már negyedik éve tudunk nagyon jó szívvel és teljes mellszélességgel kiállni egy olyan kezdeményezés mellett, mint a Nagy Ipoly-takarítás, hiszen ez a program a kereszténydemokrata értékek közül rengeteget megjelenít – fogalmazott Gaal Gergely. – Megjeleníti a két szomszédos európai ország közötti együttműködést, az önkéntesség fontosságát, a környezet, a teremtett világ védelméért való emberi felelősséget, a határon átívelő nemzeti összetartozást, a közösségépítést és a testmozgás fontosságát, valamint sok egyéb más mellett azt is, hogy egy fárasztó munkát lehet örömmel csinálni. Mindezek miatt a Nagy Ipoly-takarítás egy keresztény demokrata elveknek megfelelő kezdeményezés.

Ezután dr. Császár Zoltán, a Pro Civitate Dei Egyesület elnöke vette át a szót, aki elsősorban köszönetet mondott a résztvevőknek és a támogatóknak, hiszen nekik köszönhetően immár negyedik alkalommal rendezhetik meg a Nagy Ipoly-takarítást. Beszédében kifejtette továbbá azt is, hogy a környezetvédelmi akció egy olyan sikeres közösségépítő funkciót is kínál, ami miatt több száz kilométerről is érkeztek és érkeznek résztvevők a rendezvényre. Végül köszönetet mondott Magyarország Kormányának is, amiért a Nemzeti Együttműködési Alap segítségével támogatást nyújtott a kezdeményezéshez. 

Balassagyarmaton tartják a IV. Nagy Ipoly-takarítás zárórendezvényét

Mint azt a sajtótájékoztatón megtudtuk szűkebb hazánkban Balassagyarmat, Dejtár, Drégelypalánk, Hont és Hugyag csatlakozott a környezetvédelmi akcióhoz. Továbbá csütörtökön és pénteken vízi szemétszedés lesz Ipolyvarbótól Balassagyarmat irányába, majd szombaton parti szemétszedést szerveznek Balassagyarmaton, az Ipoly-parton. A IV. Nagy Ipoly-takarítás zárórendezvényét vasárnap tartják meg Balassagyarmaton. Ennek keretében aznap 11 órától lesz egy szentmise a Szentháromság Főplébánia-templomban, majd ezt követően a városháza dísztermében megtartják a rendezvény záró sajtótájékoztatóját. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában