Európai Unió

2024.08.30. 17:54

Kerítéskiállítás mutatja be az EU-tagság eredményeit Salgótarjánban is

Kültéri fényképkiállítást rendez az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az ország 22 pontján Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából. Ma déltől kerítéskiállítás várja a látogatókat a salgótarjáni levéltár előtt.

Kéri István

A kerítéskiállítás összesen húsz nagyméretű képen mutat be egy-egy sikeres uniós fejlesztést minden magyarországi vármegyéből, valamint a fővárosból azon több tízezer sikeres projekt közül, amelyek az EU támogatásával valósultak meg országszerte az elmúlt 20 évben – olvasható az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének közleményében.

Kerítéskiállítás mutatja be az EU-tagság eredményeit Salgótarjánban is
Az EU-tagság eredményeit  mutatja be a kerítéskiállítás. A 22 magyarországi helyszín egyike Salgótarján
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A fényképeket állványzat nélkül helyezik el a vármegyeszékhelyek vagy más városok központjában, középületek kerítésein. A tárlat 19 vármegyei és három budapesti helyszínen lesz megtekinthető, annak Salgótarjánban a levéltár kerítése ad otthont.

Fenyvesiné Mester Erika, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által működtetett Europe Direct Információs Irodahálózat nógrádi irodavezetője kiemelte: noha a bemutatott fejlesztések csak néhány példa a több tízezer sikeres projekt közül, melyek az EU támogatásával valósultak meg országszerte az elmúlt 20 évben, a képek kiválasztása során a bizottság képviselete arra törekedett, hogy a bemutatandó programok a hétköznapi élet és a gazdaság minél több területét felöleljék. Többek között különleges képekkel találkozhatunk a Tiszavirág hídról, a Kőrös-Maros Nemzeti Parkról vagy a miskolctapolcai Csónakázó-tóról, de megismerkedhetünk egészségügyi, digitális vagy energiahatékonysági fejlesztésekkel is – tette hozzá.

Kerítéskiállítás erősíti az összetartozás érzését

A kiállítás a fejlesztések és programok bemutatásával a büszkeség és az összetartozás érzését kívánja erősíteni a magyar polgárokban, bemutatva az uniós támogatások kézzelfogható hatásait, hangsúlyozva az EU-tagság által elért eredményeket – hangsúlyozta Fenyvesiné Mester Erika. Az országban 22 helyszínen, így Salgótarjánban is bemutatott Nógrád vármegyei projekt a hollókői vár rekonstrukciója, a fejlesztésről a felvételt Komka Péter Salgótarján Pro Arte-díja mellett Nógrád és Heves vármegyék sajtódíjait is elnyert, a Magyar Sajtófotó pályázatról az évek során összesen 12 díjat begyűjtő fotóriporter készítette.

Fenyvesiné Mester Erika egyben köszönetet mondott a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltára vezetőjének, Gusztiné dr. Toronyi Judit igazgatónak, hogy az intézmény partner volt a fotókiállítás megvalósításában. A képeket pénteken helyezték ki a salgótarjáni levéltár kerítésére, az összeállítás késő őszig lesz megtekinthető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában