Emlékek

2024.08.13. 19:53

Elképesztő katonai emlékek bukkantak fel Rétságról (fotók)

Az elmúlt hónapokban egyre több izgalmas emlék látott napvilágot az egykori rétsági laktanyában szolgáló katonáktól. A múlt katonai emlékei elevenednek meg a digitális térben.

Lukács Zsófia

Rétság katonai történelmében meghatározó szerepet töltött be az 1997-ben megszűnt laktanya, amelynek múltja egészen a harmincas évekig vezethető vissza. A második világháború ideje alatt számtalan zászlóalj indult innen a harcokba, majd Rétság, más egykori honvédségi helyőrséghez hasonlóan a háborút követően szovjet kézre került. A Magyar Néphadsereg kezelésébe 1950-ben került vissza a laktanya, amikor is a Páncélos Kiképző Ezred Rétságra települt. Az itt szolgáló alakulatok rendszeres résztvevői voltak a hazai és a nemzetközi hadgyakorlatoknak. Az idők során több átalakuláson és fejlesztésen is keresztülment a laktanya.

Elképesztő katonai emlékek láttak napvilágot
Elképesztő katonai emlékek láttak napvilágot
Forrás: Beküldött fotó

Boldogan idézi fel katonai emlékeit

Az egykor ott szolgáló katonák a közösségi oldalon több mint 1700 főt számláló csoportban osztják meg régi fotóikat, emlékeiket és keresik fel egykori bajtársaikat. Jancsó Róbert, a Rétsági Katona Cimborák csoport létrehozója Jobbágyiból érkezett Rétságra 1988-ban, és azóta is boldogan emlékezik vissza az ott töltött közel két évre.

– Úgy gondoltam, hogy jó lenne feleleveníteni ezt az időszakot, így először azokat a társakat kerestem meg, akik 1988-89-ben voltak katonák Rétságon, az Önjáró Tüzér osztályon, de más osztályok katonái is örömmel csatlakoztak, most már több mint 1700-an vagyunk a csoportban. Többek között lövészek, harckocsizók, vegyvédelmisek, az ellátó század, illetve a műszaki század katonái, vagy családtagok, de elhunyt katonák hozzátartozói is osztanak meg velünk emlékeket az oldalon – számolt be róla Jancsó Róbert.

Katonai találkozót is szerveznének

Hozzátette: „A tervek között szerepel az is, hogy egy katonai találkozót szervezzünk a régi idők emlékére. Első lépcsős alakulatként mintegy 1500-an lehettünk a laktanyában abban az időben.”

A csoport tagjai számtalan érdekes emléket osztanak meg egymással, többek között körletelhagyási kiskönyveket, harckocsikról, fegyverekről készült fotókat, harckocsi vezetői engedélyeket, sorozási dokumentumokat, illetve a saját élményeiket is leírják a Rétsági Katona Cimborák közösségének.

Lakatos László Ferenc nyugalmazott őrnagy a napokban a laktanya padlásán hagyott emlékeket tette közzé. – A laktanya padlásterében több katonatársunk vakolatba vésett emléket hagyott hátra. Ezen feliratok több felújítást is túléltek már. Úgy gondoltam, talán sokunk számára még jelentenek valamit és emlékeket idéznek fel. Bízom benne, hogy ezzel segíthetem a helyőrségben szolgálatot teljesített katonák emlékeinek felelevenítését – fogalmazott Lakatos László Ferenc.

Átalakuláson megy át az egykori bázis

A Magyar Honvédség egykori rétsági bázisa jelenleg is átalakuláson megy keresztül. Mezőfi Zoltán, a település polgármestere ismertette a fejlesztéseket. – A tiszti szálló felújítást követően munkaügyi központi kirendeltséggé vált, és a modern egészségügyi centrum is itt kapott helyet évekkel ezelőtt. A rétsági tűzoltóság és az önkéntes lánglovagok bázisa is ide költözött a felújított épületekbe. Jelenleg is több beruházás zajlik a területen, közel 150 lakást alakítanak ki az ingatlanokban – mondta el Mezőfi Zotán.

Hozzátette: ez az épületegyüttes egy új városrészként funkcionálhat a településen és bízik abban, hogy ezeknek a beruházásoknak köszönhetően Rétság népessége tartós növekedési pályára állhat, ami nem csak a városnak, hanem a térségnek is előrelépést jelent majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában