Közlekedés

2024.08.05. 09:25

Jogosítvány vakáció alatt: íme a nógrádi rendőrök tanácsai!

Nyáron sok fiatal célozza meg a jogosítvány megszerzését. A nógrádi rendőrök azonban arról tájékoztatnak, hogy nem árt figyelni néhány dologra a biztonságos közlekedés érdekében.

Nagy Orsolya

A közúti közlekedés során a KRESZ szabályok ismerete nem elegendő, a biztonságos közlekedés érdekében be is kell tartani azokat – hívta fel a figyelmet Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Nyáron sok fiatal célozza meg a jogosítvány megszerzését
Nyáron sok fiatal célozza meg a jogosítvány megszerzését
Forrás:  Police.hu

Jogosítvány előtt érdemes betartani néhány szabályt

– Nagyon fontos, hogy előbb mindenki ismerje meg azt a gépjárművet, amivel közlekedik, hiszen valószínűleg nem azzal tanult vezetni. Szánjon időt arra, hogy megtudja, melyik kapcsoló hol helyezkedik el, mi hogyan működik, és mi mire szolgál, mert a forgalomban erre már nem lesz idő. A vezetői engedély megszerzését követően pedig gyakoroljon minél többet – hangsúlyozta a sajtóreferens, aki hozzátette, a járművezetői tanfolyammal és a vizsgával az alapokat sajátítják el, ezért utána érdemes sokat vezetni, rutint szerezni.

Tamás-Kovács Andrea kiemelte: az első utak alkalmával érdemes keresni egy gyakorlott felnőtt családtagot, vagy ismerőst, aki segítséget nyújthat. Emellett nem árt elmenni egy-egy vezetéstechnikai tanpályára sem, ahol biztonságos, ellenőrzött körülmények között, profi oktatóval lehet elsajátítani, hogyan kell viselkedni váratlan helyzetekben. Ezáltal olyan tudásra lehet szert tenni, ami életmentő lehet egy-egy közlekedési szituációban. Fontos továbbá, hogy a vezető tudja, hogyan hat a sebesség és a fékezés a járműre, valamint az emberi testre, illetve miért lényeges betartani a sebességhatárokat és becsatolni a biztonsági övet.

Tilos és veszélyes ittasan vezetni, de mobilozni sem szabad!

Az ittas járművezetéssel kapcsolatban a sajtóreferens úgy fogalmazott, hogy az potenciális balesetveszélyt hordoz magában. Már egy pohár szeszes ital elfogyasztása is számít, hiszen az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat válthat ki, amelyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze. Éppen ezért soha senki ne vezessen ittasan és soha ne üljön be olyan sofőr mellé, aki a vezetés előtt alkoholt fogyasztott!

Tamás-Kovács Andrea arra is kitért, hogy balesetmegelőzési szempontból kiemelt fontosságú a biztonsági öv használata, ami egy baleset, vagy erős fékezés esetén csökkenti a sérülés kockázatát, súlyossági fokát. A biztonsági öv használata minden gépjárműben utazó számára kötelező. Ezen túlmenően elengedhetetlen, hogy vezetés közben senki ne használjon mobiltelefont, hiszen az tilos és veszélyes. A sofőrök ilyenkor ugyanis kevésbé képesek a környezetükre figyelni, lassabban reagálnak a közúti történésekre és figyelmen kívül hagyhatják az egyes jelzőtáblákat. A telefonálásnál még veszélyesebb, ha valaki a készülékén vezetés közben üzenetet ír, vagy a közösségi oldalakon barangol.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában