Támogatás

2024.08.12. 11:20

Iskolakezdés: támogatással segítenek a nógrádi önkormányzatok

Radír, ceruza, füzet, hátizsák, tolltartó, tornacipő. Csak néhány dolog azok közül, amit szeptember előtt be kell szerezni. Az iskolakezdést a legtöbb nógrádi település önkormányzata támogatással könnyíti meg.

Gulyás Edina

Hamarosan elkezdődik az új tanév, ami jelentős kiadásokat ró a szülőkre. A szükséges felszerelés beszerzése jócskán megterheli a költségvetést. Az iskolakezdést megelőzően a legtöbb nógrádi községben az önkormányzatok támogatással segítik a gyermeket nevelő családokat.

Iskolakezdés Nógrádban
Az őszi iskolakezdés sok családra nagy terhet ró
Fotó: Inside Creative House / Forrás:  Shutterstock

Iskolakezdés: óvodától a diplomáig támogatják

Szügyben ettől az évtől már az óvodások szüleit is támogatja a faluvezetés, 30 ezer forintot kapnak minden Szügyi Csupakaland Óvoda és Bölcsődébe járó gyermek után. Ezt az összeget már kézhez is vehette az intézménybe beiratkozó 37 apróság hozzatártozója.

– Szintén újdonság, hogy a felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók minden sikeresen teljesített félév után 30 ezer forintot kapnak – fogalmazott Frenyó Gábor polgármester. – A Szügyi Madách Imre Általános Iskolában tanulók 50 ezer forintot, a középiskolások 40 ezret, más intézmények diákjai pedig 10 ezer forintot kapnak. Szeretnénk, ha a faluban megmaradna az általános iskola, ezért is segítjük magasabb összeggel az ide járó diákokat.

Könnyítenek a szülők terhein

Csécsén az előző évek hagyományát követve idén is ad iskolakezdési támogatást az önkormányzat. Barna István polgármester elmondta, hogy a legkisebbek 8 ezer, az általános iskolások 10 ezer, míg a közép- és szakiskola nappali tagozatos tanulói 12 ezer forintot kapnak.

Kisbágyonban a képviselő-testület határozata alapján a helyiek óvoda- és iskolakezdési támogatást is igényelhetnek évente egy alkalommal.

– A legkisebbek 10 ezer, az általános iskolás diákok 15 ezer, a középiskolás tanulók 20 ezer, míg a felsőfokú tanulmányokat folytatók 30 ezer forintot kaphatnak. Az igényléseket szep­temberig adhatják be az óvodás, valamint az általános iskolás gyermekek szülei, míg a közép- és felsőfokú oktatásban résztvevők augusztusban és szeptemberben kérhetik a támogatást – tájékoztatott Nagy Attiláné polgármester. Hozzátette: – Már több éve igyekszünk ezzel is könnyíteni a családok terhein, kivétel nélkül minden lakos él a fenti lehetőséggel, aki gyermeket nevel.  A tankönyvekért ugyan már nem kell fizetni, azonban a tanszerek és más eszközök is komoly kiadásokat jelentenek, így mindenkinek jól jön ez a segítség.

Jelentős kiadás az önkormányzatoknak

Azok, akik gyermekvédelmi támogatásra jogosultak Karancsságon, automatikusan megkapják a tanévkezdési juttatást is. Oláh Nándorné polgármester arról számolt be, hogy az óvodások, az általános- és középiskolások, valamint a felsőoktatásban résztvevő nappali tagozatos tanulók egyaránt 10 ezer forintot kapnak. Mivel a faluban sok a hátrányos helyzetű család, szinte mindenki él a lehetőséggel, így ez évről évre jelentős kiadás az önkormányzatnak.

Rétságon minden helyi gyermek igényelhet egyszeri iskolakezdési támogatást, amelynek összege idén ismét ötezer forinttal emelkedett, így az már 20 ezer forint személyenként – ismertette Jávorka János, Rétság alpolgármestere, aki azt is elmondta, hogy ez több mint háromszáz gyermeket érint a városban. Az általános iskolásoktól kezdve egészen a felsőoktatásban tanuló hallgatókig terjed a támogatottak köre.

Szuhán az elmúlt években minden 18 év alatti gyermek 10 ezer forintot kapott szeptemberben. Tóth Zoltán polgármester arról számolt be, hogy ugyan a képviselő-testület még nem döntött arról, de szándéka szerint idén is ekkora összeggel támogatják majd a családokat. Hozzátette: a felsőoktatásban tanulókat pedig a Bursa Hungarica Ösztöndíjprogramon keresztül segítik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában