Termés

2024.08.21. 07:10

Megviselte a forróság és a hosszú szárazság a szőlőt és a szedret

Az elmúlt időszakban tomboló hőség és szárazság nem csak az emberi szervezetet viselte meg, de a kerti terméseket is. A zöldségek és a gyümölcsök is korábban kezdtek el érni idén.

Nagy Orsolya

Megviselte a szárazság a szőlőtermést

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Több gyümölcsnek is tart a szezonja, amelyek minősége azonban eltérő. Juhász Dávid, az egyik pásztói zöldségbolt vezetője elmondta portálunknak, hogy jó lett az idei szilvatermés, amelynek ára fajtától függően változik. Mint fogalmazott, a befőzni való szilva 400-500 forint között mozog, míg a hagyományos 500-600 forint. A vásárlók pedig mindkettőt szívesen viszik, ugyanis még mai is sokan raknak el például lekvárt télire.

szilva, befőzés, gyümölcs
A befőzni való szilva 400-500 forint között mozog. A gyümölcsnek szezonja van.
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Több gyümölcsöt is megviselt a forróság

A zöldségbolt vezetője kitért arra is, hogy elkezdett érni már a szőlő több fajtája is. A jobb minőségű ára körülbelül 1400 forint, de többféle kapható a boltokban és a zöldségeseknél, így akár már 700-800 forintért is hozzá lehet jutni. Hozzátette: ugyanakkor a nagy hőség sok termést megviselt, így a szőlőt is, de a szeder sem lett a legjobb. A nagy szárazság ugyanis leöli a termést teljesen. A szeder például szabályszerűen összesül a napon. A szedernek a boltokban jelenleg 6-7000 forint között mozog az ára, de ez külföldi termés. A hazai szeder ugyanis többnyire apró szemű és nem bírja annyira a hőséget.

Tóth Anna salgótarjáni lakos portálunk érdeklődésére elmondta, hogy évek óta többféle gyümölcs is van a kertjében, de ekkora hőséget és szárazságot még sosem tapasztalt.

– A szilva termésében szerencsére nem okozott kárt a szárazság, jó minőségű és sok gyümölcs lett, de a szeder már teljesen változó. Bár viszonylag sok termést tudtam leszedni a bokorról, de sajnos nagyon sok összesült és sokkal kisebbek lettek a szedrek, mint az előző években – mesélte a salgótarjáni lakos, aki bízik benne, hogy jövőre csapadékosabb nyár lesz és így több és minőségibb gyümölcs terem majd a kertjében. Mint mondta, minden évben rak el télire lekvárt, így biztos, hogy idén szilalekvárt fog készíteni, de szederből a család szomorúságára nem lesz lekvár a termés minősége miatt.

A szilvalekvár készítésének titkát a Mindmegette.hu videóban mutatja meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában