Nógrádi UFO-akták

2024.08.13. 06:55

Régóta érdeklik a nógrádiakat a különleges égi lények

Miskolci Lászlót, a kazári származású UFO-kutatót kérdeztük arról, vajon mióta vannak feljegyzések arról, hogy a nógrádiak különös jelenségeket láttak az égbolton.

Bakos László

A kilencvenes évek elején egyre több UFO-kutató szervezet és klub jött létre. Az egyik leghíresebb az ózdi székhelyű Magyar UFO Kutatási Központ (RYUFOR) volt, amelynek képviselői és tagjai az egész országot lefedték.

Különleges égi lények: Miskolci László sokat tud a nógrádi UFO-kutatásról is
Különleges égi lények: Miskolci László sokat tud a nógrádi UFO-kutatásról is
Forrás: Beküldött fotó

– Az 1991-es hírleveleikben megtalálhatjuk M. Esztert, aki salgótarjániként volt bejegyezve. Mindenesetre ez rövid idejű közös munka lehetett, ugyanis a későbbi anyagok között már nem szerepel a neve. Aztán egy másik tagjuk, V. Tibor szuhai lakos több információt és esetet is próbált begyűjteni a környékről. 1993 és 1996 között több információt is beszerzett, de különböző okok miatt végül ő is befejezte ezt a tevékenységet. A dokumentumai hozzám kerültek – mondta portálunknak Miskolci László.

Salgótarjánban egyébként többnyire a HUNGAROCON nevű országos sci-fi találkozón kaphattak lehetőséget a magyar UFO-kutatók a bemutatkozásra. A József Attila Művelődési Központban szinte minden évben megrendezték a programot és meghívták a kor neves kutatóit.

A HUNGAROCON egyik plakátja

– 1993-ban például itt volt Nemere István író, aki az elsők között publikált az UFO-król már a rendszerváltás előtt. Jelen volt még Pusztay Sándor, a 2022-ben megszűnt Ufómagazin főszerkesztője, de előadást tartott Borbíró Mihály és Tarczali Gábor kutató is, akik akkoriban megyei ufószervezetekhez tartoztak. A repülő csészealjak, az idegen lények gondolata és a tudományos fantasztikum egy ideig kéz a kézben járt, de végül akkora ufóláz söpört végig az országon, hogy különvált a sci-fitől és önálló rendezvényeket szerveztek – foglalta össze a kazári UFO-szakértő.

A Nógrád Megyei Hírlap beszámolója

Több mint három évtizede is volt észlelés

Hogy mikor volt az első Nógrád megyei ufóészlelés az az idők homályába vész, ugyanis erről nincs pontos adatunk.

– A Tarjáni Tükör című lap 1990-ben és 1991-ben is beszámolt arról, hogy Mátranovák fölött egy UFO-t látott több, egymástól független szemtanú is. Az utcán sétálgatók, a kint ücsörgők és a munkából hazafele tartók is észlelték a furcsa jelenséget az este folyamán. Egy 3-4 méter széles, hosszúkás, fekete színű testet láttak, ami nagy erővel fénylett. Több kisebb test is kísérte az UFO-t, ami iszonyú gyorsasággal repült – elevenítette fel a történteket a szakértő.

Ám nem ez lehetett az első furcsa jelenség a megyében, ugyanis Sz. T. vadász azt állította, hogy már két évvel korábban egy esti vadászat közben nagyon nagy fényességet vettek észre.

– Először azt hitték, hogy erdőtűz van, de a helyszínre érkezve meglepődve tapasztalták, hogy nyoma sincs tűznek. Helyette azt látták, hogy a tisztáson lévő fű kör alakban le van nyomódva és a kör 30 méter átmérőjű volt. Talán ez egy „gabonakör” lehetett, csak itt a fűben találták meg a jelenség nyomát. Többen is úgy vélik, hogy a gabonakörök csak emberi trükkök eredményei, viszont a szakirodalom több mint 300 évre visszamenőleg jegyez hasonló geometriai formákat a búzában és fűben is egyaránt. Számos szemtanú beszámolt arról, hogy egyfajta elektrosztatikus gömbjelenséget látott, majd a környéken hamarosan megjelentek a körök és egyéb alakzatok. Többen ezért is kötik az UFO-jelenségekhez. Meggyőződésem, hogy a hamisítványok mellett vannak valódi gabonaábrák is, de azt már nem vélem biztosra, hogy földönkívüli eredettel bírnának. Az is lehetséges, hogy olyan földi tüneményről van szó, amit még nem ismerünk. Mindazonáltal intelligensnek tűnik – fogalmazott Miskolci László.

Különleges égi lények: a legemlékezetesebb eset a mai napig sok kérdést vet fel

A leghíresebb nógrádi eset kétségkívül a kamionos történet volt, amelynek az egész országban híre ment.

– 1991. augusztus 31-én a szécsényfelfalui Bartus Zoltán és a salgótarjáni Magyar István kamionjukkal tartottak hazafelé, amikor Szalmatercsnél egy nagyon fényes tárgy csatlakozott hozzájuk, ami a levegőben repült mellettük. Amikor megálltak a járművel, akkor a tárgy is megállt, és amikor elindultak, akkor az folytatta a követésüket. Karancsságon megállva bekopogtak egy családi házba, mert rettegtek a jelenségről. Többen is megerősítették, hogy az objektum a fák között mozgott és várakozott. Az egész üldözés Szécsényfelfaluig tartott, ahol a szemtanúk letették a kamiont és a lakásukig követte őket. A tanúk bezárkóztak, elsötétítették az ablakokat, de végül egy zöld fénycsík pásztázta végig a házat. Az UFO csak kora hajnalban tűnt el – mesélte el az UFO-kutató.

Nemrég arról kérdeztük, szakértőnket és a mesterséges intelligenciát is, hogy hol szállnának le az UFO-k, ha Nógrád fölött jelennének meg először a nyilvánosság előtt.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában