Utazás nyáron

2024.07.17. 06:30

„Utazás előtt mindig összekészítek egy kis túlélőcsomagot” – vallja a nógrádi családanya

Palackozott vizet oszt a harmadfokú hőségriasztás meghosszabbítása miatt a MÁV-START és a Volánbusz a nagyobb vasútállomásokon, illetve autóbusz-állomásokon. A salgótarjáni buszvárónál kedden is számos ember állt sorba, hogy védőitalt kérjen, viszont akadtak olyanok is, akik alaposan felkészültek a kánikulára az utazás megkezdése előtt.

Sipos Nina Vivien

A harmadfokú hőségriasztás meghosszabbítására tekintettel július 18-ig a MÁV-START naponta 10 és 17 óra között palackozott vizet oszt a budapesti főpályaudvarokon a peronoknál, és a nagyobb vidéki vasútállomásokon az utascentrumnál és az ügyfélszolgálatokon – tájékoztatott közleményében a MÁV Zrt. A Volánbusz a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain munkanapokon 12 és 14 óra között oszt ásványvizet az utasoknak. A MÁV-VOLÁN-csoport a vizet a készlet erejéig tudja biztosítani, ezért kérnek mindenkit, hogy az utazás megkezdése előtt elegendő mennyiségű ivóvizet vagy szomjoltó folyadékot biztosítsanak maguknak.

Utazás előtt ivóvizet kaptak
Utazás előtt ivóvizet kaptak a várakozók Salgótarjánban. Nem árt, ha ilyenkor túlélőcsomaggal indul el az ember
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Készüljünk fel utazás előtt

– Időjárás szempontjából sokkal durvább az idei nyár, mint a tavalyi volt, hiszen egyik pillanatban még szó szerint levegőt se lehet venni, olyan kánikula van, míg a másik pillanatban már zeng az ég, villámlik és úgy szakad az eső, mintha dézsából öntenék. Nem is lehet igazán tudni, hogyan készüljünk fel ezekre a gyors változásokra, de én kitaláltam egy módszert erre, ami nekem bevált – nyilatkozott hírportálunknak egy nógrádi családanya, aki kérte, hogy nevét ne tüntessük fel.

Mint sokan mások, ő is éppen sorban állt a salgótarjáni autóbusz-állomáson, hogy palackozott vizet kérjen, amelyet a Volánbusz munkatársai osztogattak a meghosszabbított harmadfokú hőségriasztásra való tekintettel. Érdeklődésünkre elárulta nekünk, hogy két műszakos gyári munkája miatt hetente háromszor is arra kényszerül, hogy délután a legmelegebb időszakban utazzon, amikor is nagy a veszély, hogy napszúrást vagy hőgutát kapjon az ember.

Nyáron is hordjunk esernyőt

– Az alatt a tizenöt perc alatt, amíg ide sétálok a lakásomtól a buszváróig, könnyen megsüthetne úgy a tűző nap, hogy rosszul legyek. Talán mások szemében furcsának tűnhetek kezemben egy esernyővel a közel negyven fokban, de ez nem csupán a káros UV-sugaraktól, a leégéstől és a napszúrástól véd, hanem az esőtől is – magyarázta a családanya, hozzátéve: – Én ismerőseimnek szoktam javasolni, hogy vigyenek magukkal esernyőt még akkor is, ha az előre jelzés nem mutat esőt vagy záport, mert sose tudni, hogy mikor mire lehet azt felhasználni.

A túlélőcsomag se maradjon otthon

Kérdésünkre, hogy miképpen készül fel utazása előtt nyáron, azt felelte, hogy igyekszik tápláló és egészséges ételeket fogyasztani, illetve sok folyadékot bevinni a szervezetébe, legalább két litert, mielőtt elindulna otthonról.

– Ha éjszakás műszakba megyek, akkor általában szintén ugyanennyit vizet pakolok el egy táskába, a vacsorámat, plusz még gyógyszereket és némi nassolnivalót is, mivel nyáron többször fordul elő, hogy leesik a vércukrom. Tulajdonképpen utazás előtt mindig összekészítek egy kis túlélőcsomagot – tette hozzá a hölgy.

Kiemelte továbbá: azért is fogadja el a Volánbusz által osztogatott ásványvizet, mivel a víz létfontosságú, ezért mindegy, hogy mennyi folyadékot tett el magának korábban, sosem árt, ha több van belőle embernél. 

– A gyermekeimnek is ebben a szellemben pakolok nyáron, amikor táborba mennek vagy a családdal kirándulni, hiszen a legfontosabb az egészség és annak megőrzése - hangsúlyozta a nógrádi családanya. 

Egészségügyi panaszokat okozhat a kánikula

Ahogy arról podcast-adásunkban is kifejtette Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek ebben az időszakban a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Az elhúzódó és az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Ilyen időben különösen fontos a folyamatos folyadékpótlás, így például munkahelyen, vízparton, de utazás közben is mindig legyen kéznél egy flakon vagy pohár víz. A déli órákban a tűző napon lehetőleg ne tartózkodjon senki, ugyanis könnyen hőgutát és napszúrást lehet kapni, ami nem kívánt rosszulléttel jár együtt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában