Művésznő

2024.07.28. 11:17

Tolnay Klári születésének 110. évfordulójára emlékeztek Mohorán (fotók)

A színészkirálynő, Tolnay Klári születésének 110. évfordulójára emlékeztek Mohorán szombaton délután. Többek között Pásztor Erzsi színművésznő és a legendás bemondó, műsorvezető Mohai Gábor is megosztotta személyes élményeit Tolnay Kláriról, majd egy különleges kiállítást is megcsodálhatott a közönség.

Nool.hu

Pásztor Erzsi személyes élményeiről beszélt Tolnay Klárival kapcsolatban

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

A Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület „Ajándék volt minden perc és óra” címmel a színésznő születésének 110. évfordulójára rendezett megemlékezést. A Tolnay Klári Emlékház szabadtéri színpadánál elsőként Mohai Gábor, Táncsics- és Kazinczy-díjas magyar rádiós és televíziós bemondó köszöntötte a megjelenteket.

Tolnay Klári
Tolnay Klári 110 éve született Budapesten
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

– Száztíz esztendővel ezelőtt látta meg a napvilágot Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas színművész, aki Tolnay Rozália néven született Budapesten, a ferencvárosi Mester utcában. Születési időpontja a fellelhető iratokban eltérő. A IX. kerületi polgári anyakönyv születési bejegyzésében 1914. július 17. szerepel. Igaz, az időpontot visszamenőlegesen, július 28-án vezették be az anyakönyvbe. A Tolnay Klári Emlékház archívumában található személyes dokumentumokon viszont nem mind erősítik meg az anyakönyvi időpont pontosságát – ismertette Mohai Gábor, akinek a hangján Balla István, az emlékház vezetőjének ajánlója is elhangzott Tolnay Klári születésének 110. évfordulójára.

Tolnay Klári-relikviákat állítottak ki

A bemondó az erre az alkalomra rendezett egyedülálló kiállítást is bemutatta az érdeklődőknek, melyben eddig nem látott film- és színháztörténeti relikviák tekinthetők meg.

– A kiállításon szerepel A vágy villamosában viselt, Mialkovszky Erzsébet által tervezett jelmeze, Blanche pongyolája. Megcsodálhatjuk a Katyi (1942) című film szerzőjének, Soóky Margit által dedikált könyvét és az Utazások nénikémmel darab Tolnay Klári által fordított kéziratát, valamint Márai Sándor és Tolnay titkos szerelmének egy lenyomatát is, az 1945-ben a világhírű író által dedikált Varázs című darab példányát. Láthatók továbbá családi vonatkozású dokumentumok, a XVII. századig nyúló Tolnay-családfa, valamint a művésznő elefántcsont borítású családi imakönyve és személyes tárgyai – sorolta Mohai Gábor.

 

Neves személyek emlékeztek vissza a színészkirálynőre

Az eseményen köszöntőt mondott Rátkai Erzsébet Jászai Mari-díjas magyar iparművész, színházi látvány-, díszlet- és jelmeztervező, érdemes művész, Dávid Zsuzsa színházi rendező, aki a Madách-színház Gorkij: Nyaralók darabjának egyik díszletét adományozta az emlékháznak.

Pásztor Erzsi Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a róla elnevezett szabadtéri színpadon emlékezett vissza személyes élményeire Tolnay Klárival. 

– Számomra valami csoda volt, amikor először közös filmet forgattunk és közelről láthattam és hallgathattam azt az embert, akit a természetességéért, a szépségéért, alakításaiért a mai napig tisztelünk és szeretünk – mondta el Pásztor Erzsi.

Az emlékházban minden évben színpadra lépnek a Nemzetközi Muzsikustábor tábor növendékei és tanárai Tolnay Klári emléke előtt tisztelegve. Az eseményen Ember Csaba karnagy is megosztotta ünnepi gondolatait, majd végezetül Bach, Haydn, és Bartók dallamokat is megszólaltattak a Nemzetközi Muzsikustábor résztvevői. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában