Jegyzet

2024.07.22. 09:21

Hűsítés csak mértékkel!

Veres Edina

Gőzerővel tombol a nyár, a nap sugarai szinte perzselnek. A hőség elől, aki csak tud, menekül. Ilyen időben a strandok medencéi, a fák lombkoronájának árnyéka, vagy az épületek klímával felszerelt helyiségei nyújthatnak felfrissülést.

Hűsítés
Hűsítés csak mértékkel! Fotó: Shutterstock illusztráció

Én, személy szerint élvezem az év legmelegebb hónapjaival járó hőséget, főleg vízparton, azonban az irodákban én sem vetek meg olykor-olykor egy kis „hűsítő fuvallatot”. Persze mindezt csak módjával… Átvitt értelemben és szó szerint is ki tud rázni a hideg attól, ha a közel negyven fokra felhevült utcáról – egy tizenkilenc fokra beállított berendezés által kreált – jégverembe lépek. Persze, tökéletesen megértem, hogy nem egyforma az emberek hőérzete, és hogy van, akit nagyon megvisel a kánikula. Ennek ellenére mégis úgy gondolom, hogy az arany középút szabályát itt is célszerű betartani. Már csak azért is, mert a klímával való „túlhűtés” egészségügyi kockázatokat is rejt magában. Kevés kellemetlenebb helyzetet tudok elképzelni annál, mint amikor nyáron a fenti jelenség okozta megfázás miatt, a hűs limonádé helyett meleg, citromos teát kell szürcsölni.

Én, személy szerint 24-25 fokra szoktam állítani a klímát, ami úgy gondolom, hogy már kifejezetten kellemes „légkört” tud teremteni kánikula idején egy helyiségben anélkül, hogy a „fázósoknak” a pulóverükért kellene nyúlniuk. Azoknak pedig, akik a szerkezet távirányítójáért nyúlnának, hogy még lejjebb tekerjék a hőmérsékletet csak annyit szoktam fagyosan mondani: a jóból is megárt a sok...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában