Művészet

2024.07.18. 13:52

Benczúr Gyula Rajziskola: az alkotótáborban először vesznek részt egyetemi hallgatók

A Pro Arte Et Natura (PAN) Alapítvány 2020-ban hozta létre a rajziskolát Benczúrfalván azzal a céllal, hogy a fiatal tehetségeket támogassák. A Benczúr Gyula Rajziskola nyári táborainak a népszerűsége pedig töretlen, hiszen az elmúlt két hétben már kettőt is tartottak az általános iskolásoknak, sőt hétfőn elkezdődött a harmadik alkotóműhely is. Ebben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Karának nyolc hallgatója vesz részt.

Lászlók Judit

Dr. Lipthay Erzsébet, a PAN Alapítvány társalapítója elmondta, hogy az elmúlt két hétben két tábornak adott otthonnt a Benczúr Gyula Rajziskola Marcalek Mercédesz, a PTE Művészeti Karának festőművész hallgatójának a vezetésével. Idén az egyetemisták táborát előadások is színesítik a Benczúr Gyula Rajziskolában.

Benczúr Gyula Rajziskola
A Benczúr Gyula Rajziskola alkotótáborába Pécsről érkeztek egyetemi hallgatók
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– Marcalek Mercédesz már tavaly is tartott alkotótábort a gyermekeknek, ami nagyon jól sikerült. Ezért idén két tábort is meghirdettünk a Marcalek Merci Festőműhelye néven, amelyben tizenkettő 7-14 éves gyermek vett részt – fogalmazott dr. Lipthay Erzsébet. Hozzátette: – Az első műhely témája a portréfestészet volt, ezzel is tisztelegve Benczúr Gyula emléke előtt. A témában könnyed és jó hangulatú előadást tartott Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria főmunkatársa, a Benczúr monográfia szerzője. A második műhely témája a Biblia növényei és a természettudatos magatartás volt. Ennek keretében Fráter Erzsébet, a Vácrátóti Botanikus Kert botanikusa tartott előadást. 

A Benczúr Gyula Rajziskola először működik együtt felsőoktatási intézménnyel 

Dr. Lipthay Erzsébet kiemelte: hétfőn elkezdődött a harmadik tábor a rajziskolában, ebben a PTE Művészeti Karának nyolc hallgatója vesz részt. 

– Ez a tábor már egy szintlépés a számunkra, hiszen ezúttal művészeti hallgatókkal ismertethetjük meg Benczúr Gyula munkásságát, művészetét. Azonban szeretnénk egy tartós együttműködést kialakítani az egyetemmel, amihez, viszont szükség van a pályázati támogatásokra, hiszen az egyetemistáktól nem kérünk részvételi díjat – hangsúlyozta dr. Lipthay Erzsébet.

Az egyhetes alkotótáborban hét festőművész és egy szobrász vesz részt, amely Prof. dr. Nyilas Márta DLA festőművész, a PTE egyetemi tanárának a vezetésével zajlik.

– Az alkotótelepek kötelezőek a hallgatóink számára. A festő hallgatóknak ebből hármat kell teljesítenie az ötéves képzés alatt, a szobrász hallgatóknak pedig négyet – fogalmazott Prof. dr. Nyilas Márta. – Nagy örömmel érkeztünk Benczúrfalvára, hiszen már előzetesen láttunk a helyszínről fotókat. Ez a gyönyörű táj, ez a miliő nagyon inspirálónak tűnt, így egy kicsit tudunk a tájjal, mint témával foglalkozni.

Alkotás közben. Benczúr Gyula szellemisége ösztönzően hat a hallgatókra 
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Prof. dr. Nyilas Márta kifejtette, hogy az alkotóműhely témája a tájképfestészet egy kis csavarral, támaszkodva a jelenkori adottságokra: „A táj 40 fokban”. Mint mondta, bízik benne, hogy ez a kis adalék egyedibbé teszi majd az alkotásokat. Emellett a tábor megnyitóján tartott rövid prezentációjával – a magyar tájképfestészet történetéről, próbálta meg inspirálni a hallgatókat.

– Szeretném, ha a következő tanév során akár más alkotások formájában, de visszaköszönnének az itt elsajátított technikai, vagy stiláris megoldások, valamint, ha a hallgatók hasznosítanák majd az itt megszerzett tudást a jövőben – mondta az egyetemi tanár, aki szerint várhatóan a későbbiekben is visszatérnek majd rajziskolába. 

Benczúr Gyula szellemisége ösztönzően hat a hallgatókra 

Marcalek Mercédesz portálunknak pedig arról mesélt, hogy idén már ez a harmadik tábora a Benczúr Gyula Rajziskolában. Ugyanis az elmúlt két hétben az általa vezetett festőműhely zajlott, amely a legnagyobb örömére rendkívül aktívan telt a gyermekekkel. Majd szót ejtett a mostani alkotóműhelyről is, amelyben már egyetemi hallgatóként vesz részt. 

– Prof. dr. Nyilas Márta előadása arra ösztönzött minket, hogy valóban ebben a környezetben alkossunk. Így én például néhány társammal már kedden a kálváriára mentem, ahol fotóztunk és festettünk – hangsúlyozta Marcalek Mercédesz, aki szerint Benczúr Gyula szellemisége megalapozza az alkotótábort. A gyönyörű környezet pedig lehetőséget ad arra, hogy más szemszögből tekintsék meg azt, ami körülvesz minket. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában