Nool.hu videó

2024.07.26. 17:00

Áldás szállt a nagyszülőkre és az unokákra Szentkúton (fotók, videó)

A nagyszülőket és unokáikat áldották meg a szentmisét követően nemzeti kegyhelyünkön. Pénteken kezdődött el és vasárnapig tart a Szent Anna-búcsú Szentkúton.

Gulyás Edina

Áldás szállt a nagyszülőkre és unokáikra is

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Áldás szállt a nagyszülőkre és unokáikra a mai szentmisét követően Mátraverebély-Szentkúton. Ezen a hétvégén tartják a Szent Anna-napi búcsút a nagyszülők és az idősek világnapi zarándoklatával egybekötve nemzeti kegyhelyünkön.

áldás szállt a nagyszülőkre és unokákra
Áldás szállt a nagyszülőkre és unokáikra is
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Szent Anna-napi búcsúban szállt áldás a nagyszülőkre

– Szent Joachim és Szent Anna, Jézus Krisztus nagyszüleinek tiszteletére gyűltünk össze ezen a szép ünnepen. Istent ünnepeljük az ő szentjeiben is, ami meghívás számunkra: ne csak a szűk családban gondolkodjunk, hanem a nagyszülőkben, a felmenőkben, az ősökben, sőt leszármazottainkban is – fogalmazott a szentmise elején Palkó Julián ferences atya. 

– Azonban még ennél is tágabb értelemben Isten családjába, a mennyek országába tartozunk valamennyien.  

Beszédében arra is kitért: minden megkeresztelt ember Isten gyermeke. A magzat édesanyja vérköréből él, a szívverését hallgatja, majd születését követően is össze van kötve anyjával, majd később édesapja és nagyszülei is ugyanilyen fontosak az életében. Egy gyerek a szülei szeretetétől boldog, nem attól, hogy mennyi pénzt áldoznak rá a szülei, milyen játékai vannak. 

– Vegyük észre és ápoljuk a megkeresztelt kisgyermekekben az isteni jelenlétet. Szent Joachim, Szent Anna és a Szűzanya járjon közben értünk, hogy akár van földi családunk, akár nincs, a Szentháromság családjában éljünk, így legyünk szentek és boldogok – hangsúlyozta szentbeszédében Palkó Julián. 

Vasárnapig tart a Szent Anna-búcsú

A szentmisét követően megáldották a jelenlévő nagyszülőket és unokáikat. A Szent Anna-napi búcsú szombatján 8 órától lesz lehetőség szentgyónásra, 11 órakor mutatnak be liturgiát, a gyalogos zarándokokat pedig 15 óra 30 perckor fogadják, majd Orosz Lóránt, a kegyhely vezetője mutat be misét, amit a járművek megáldása követ. A virrasztás után, 23 órakor keresztúthoz csatlakozhatnak a hívők, akik éjfélkor ismét liturgián vehetnek majd részt.

A búcsú vasárnapján Berta Tibor tábori püspök celebrálja a 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét, a szertartás során az Úr áldását kérik a nagyszülőkre és az unokákra. A részletes programokról a kegyhely honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában