Nool.hu videó

2024.07.14. 11:18

Mentők zarándokoltak Szentkútra: Isten csodát teremtett ezzel a hivatással (fotók, videó)

Immár hetedik alkalommal zarándokoltak a mentők Mátraverebély-Szentkútra a Kármelhegyi Boldogasszony és a Lellisi Szent Kamill búcsú alkalmával ezen a hétvégén.

Nagy Orsolya

Szécsényből indultak útnak a hétvégén a mentők, a betegápolók és a szimpatizánsok Szentkútra, amely során több helyen is megálltak elmélkedés és felfrissülés céljából.

Immár hetedik alkalommal zarándokoltak a mentők Mátraverebély-Szentkútra a hétvégén
Immár hetedik alkalommal zarándokoltak a mentők Mátraverebély-Szentkútra a hétvégén
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Bizalmi légkört teremtenek a mentők

A szertartást György Alfréd, bécsi kamilliánus provinciális celebrálta a nemzeti kegyhelyen. Mint fogalmazott: hálát adni érkeztünk ide. Hálát adni egy élet ajándékáért, egy karizmáért, egy adományért, egy identitásért, egy hivatásért és az emberségért. A bécsi kamilliánus provinciális felidézte Szent Kamill történetét, aki Olaszországban született a 16. században és, akinek az volt a hivatása, hogy a betegek szolgája legyen, hogy szolgálja Krisztust a betegek által.

– A jóléti társadalomban sokan megfeledkeznek Istenről, de elég egy nem várt betegség, vagy baleset, és rádöbbenünk, hogy a Megváltó nélkül gyámoltalanok vagyunk. Kamilltól megtanulhatjuk az emberi méltóság tiszteletét. Minden ember, akivel találkozunk, különösen, akik szenvedők, az isteni méltóság hordozói. Ha valahányszor sebzettekké válunk és megtapasztaljuk törékenységünket, akkor döbbenetes módon közel kerülünk az Istenhez – mondta György Alfréd. Hozzátette: nehéz a mentői hivatás, amikor sebzetteket, kétségbeesetteket kell meggyógyítani, már csak azért is, mert a szirénától mindenki fél. Az ebben a hivatásban dolgozók a riasztó szirénázó mentőautó sikítását átalakítják bizalmi légkörré, visszahozzák az embernek az ősbizalom légkörét. Ezt a bizalmat megteremteni ilyen környezetben, már nem is emberi, hanem isteni csoda a mentőn keresztül, a szívén át.

Isteni csoda ez a hivatás

György Alfréd arra is kitért: a mentők egyik szeme kétkedik, a másik pedig hisz és remél. A szívük pedig talán zilál, mert ott van az emberi kudarc, hiszen nem istenek és nem lehet minden életet megmenteni, de a közös pont a félelemtől és a szeretettől dobogó szívnek az összhangja. Egy visító sziréna árnyékában a félelem és a kétségbeesés közepette a mentők a remény, a gyógyulás, az emberi, illetve az isteni méltóság kézzel fogható jelei a világban. Mint mondta: Isten csodát csinált akkor is, amikor megteremtette a mentői hivatást, illetve a hálás beteg tekintetét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában