Felhívás

2024.06.30. 13:50

Nyári szünetben is fontos a gyerekek biztonsága, erre hívják fel a figyelmet a rendőrök

A gyerekek élete manapság nagy mértékben az online világban zajlik, a barátokkal való szocializációtól a videójátékokon át egészen az oktatásig. Éppen ezért segíteni kell őket a nyári szünetben is, hogy az online technológiák nyújtotta lehetőségekből biztonságosan hozhassák ki a maximumot.

Nagy Orsolya

A Nógrád vármegyei rendőrség Facebook-oldalán több tanácsot is ad a szülőknek, hogy óvják gyermekeiket a nyári szünet alatt. Mint fogalmaztak, érdemes nyílt kommunikációt folytatni a gyerekekkel.

„Korlátozhatjuk például, hogy gyermek csak a házi feladat vagy a házimunka végeztével játszhat vagy használhat közösségi médiát, és előre meghatározhatjuk, hogy mennyi időt tölthet online. Ellenőrizzük azon weboldalakat és mobil applikációkat, amelyekhez a gyermek hozzáfér, és döntsük el, hogy ezek megfelelőek-e számukra. Emellett határozzuk meg, hogy milyen információkat és kivel oszthat meg és tudatosítsuk benne, hogy kiknek kell jeleznie, ha problémába ütközik az interneten, például a szokatlan felugró ablakokat, ijesztő weboldalakat és ha valaki furcsán vagy zaklatóan lép fel vele szemben”– közölte a rendőrség. Hozzátették: rendkívül fontos, hogy a gyermekek ezekről tudjanak beszélni egy számukra megbízható felnőttel.

Nyári szünetben is sok időt töltenek a gyerekek a virtuális térben

A nógrádi rendőrök arra is kitértek, hogy meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy úgy bánjanak másokkal az online térben ─ akárcsak a valóvilágban ─ ahogy azt szeretnék, hogy velük is bánjanak: tisztelettel és mások méltóságának tiszteletben tartásával. Fontos az is, hogy tisztában legyenek azzal, hogy az emberek az interneten nem feltétlenül olyanok, mint amilyennek mutatják magukat, és nem minden információ pontos és hiteles. Érdemes továbbá meghatározni, hogy a családban ki és mit vásárolhat online.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában