Megelőzés

2024.06.05. 15:13

KiberEst hívta fel a figyelmet a netes bűncselekmények veszélyeire Salgótarjánban

KiberEst, hogy a neten el ne ess! címmel tartott rendezvényt a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, amelynek a salgótarjáni Civil és Ifjúsági Ház adott otthont szerda délután.

Nagy Orsolya

Dr. Somssich Gabriella dandártábornok, vármegyei rendőr-főkapitány megtekinti a kiállítást

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A rendezvényen Szilágyi Nikoletta őrnagy, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának munkatársa elmondta, hogy a KiberEst célja az volt, hogy a kiber térben elkövetett bűncselekményeket visszaszorítsák, valamint tájékoztassák a lakosságot. Hozzátette: minden korosztály figyelmét szerették volna felhívni, hogy az online térben egyre gyakoribbak a bűncselekmények és egyre több személy válik áldozattá. A rendezvényre látogatók így olyan előadásokat hallhattak, amelyek mindezt megakadályozhatják.

kiberest salgótarjánban
KiberEstet tartottak, sokan tájékozódtak az online tér veszélyeiről a rendezvényen
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos és vármegyei rendőrfőkapitány úgy fogalmazott, hogy online térben elkövetett bűncselekmények az elmúlt időszakban igen nagy számban történtek nem csak hazánkban, hanem a világban is. Mindez arra ösztönzi a rendőrséget, a bankokat, az egyetemeket és minden társhatóságot, hogy felhívják az állampolgárok figyelmét arra, hogy mit is kel tenni, hogy ne váljanak online térben elkövetett bűncselekmények áldozatává.

A dandártábornok kiemelte, nagyon fontos felhívni az emberek figyelmét arra, hogyan óvhatják meg magukat és családtagjaikat attól, hogy kiürítsék a számláikat. Éppen ezért olyan előadókat hívtak el erre a rendezvényre, akik szakterületükön olyan módszerekről és ismeretekről adhatnak számot, amelyek által az állampolgárok bővíthetik ismereteiket ezen a területen is. A rendőrfőkapitány hangsúlyozta: nem megijedni kell, hanem védekezni az ellen, hogy sértettéké, áldozatokká váljunk.

Veszélybe kerülhetnek az online tér látogatói

Az online tér veszélyeiről Kiss Andrea, a Salgótarjáni Rendőrkapitányság őrnagya tartott előadást, míg a jelszó és adatbiztonságról dr. Gyaraki Réka, rendőr őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Rendészettudományi Kar Bűnügyi, Gazdaságvédelmi és Kiberbűnözés Elleni Tanszék munkatársa beszélt. Ezen túlmenően A Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársa, Pusztai Nikoletta a kibertérben zajló csalásokról tájékoztatta a jelenlévőket. A hatóság látókörébe került leggyakoribb elkövetési módokról Himes Ilona, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőr főhadnagya tartott előadást. Végül Sándor Zoltán, az OTP Bank munkatársa Csalások az online térben témakörről osztott meg bővebb információt a résztvevőkkel.

Az érdeklődőket az előadások mellett különféle programokkal várták. Így például volt VR szemüveg, okos robotok, de jelen volt a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a salgótarjáni Áldozatsegítő Pont is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában