Időjárás

2024.06.17. 19:56

Kánikula: páros lábbal rúgja be az ajtót a nyár

A héten már igazi nyárias idő köszönt ránk, ezért a szakemberek óvatosságra intik szűkebb hazánk lakosait. A kánikula ideje alatt saját testi épségünkre és egymásra is figyelni kell. Ilyenkor jobban kell védeni bőrünket és szervezetünket is a hőségtől.

Nagy Orsolya

Megérkezik a kánikula a héten szűkebb hazánkba is, amely sokak szervezetét megviselheti. Éppen ezért nem árt felkészülni a hőségre és betartani néhány alapszabályt.

Megérkezik a kánikula a héten szűkebb hazánkba is
Megérkezik a kánikula a héten szűkebb hazánkba is
Forrás: Archív fotó: Nool.hu

Hőgutát is okozhat a kánikula

A témával kapcsolatban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy nem árt vigyázni, ha a hőségben a szabadban tartózkodunk.

– Ilyenkor könnyen napszúrást kaphat az ember, amelynek tünetei közé tartozik például a szédülés, a fejfájás, a gyengeség, valamint a hányinger és a hányás is. Amennyiben valaki ilyen jeleket észlel magán, akkor érdemes hűvös helyre húzódni és sok-sok folyadékot fogyasztani – közölte Győrfi Pál. Hozzátette: a kánikulában sajnos az is megeshet, hogy valaki hőgutát kap. Ez egy életveszélyes állapot, amely azonnali beavatkozást igényel. Az erős, lüktető fejfájás, a hányinger és a hányás mellett tudatzavar, valamint eszméletlenség is kialakulhat. Hőguta esetében a testhőmérséklet is gyorsan emelkedik, nem ritkán 41 Celsius-fok fölé, így ilyenkor azonnal mentőt kell hívni.

A szóvivő azt tanácsolja mindenkinek, hogy a nagy melegben igyanak legalább két-három liter vizet és figyeljenek oda az egészséges táplálkozásra. Ezen túlmenően érdemes szellős ruházatot és sapkát, fejfedőt viselni a szabadban, hogy a fejet ne érje közvetlenül a napsütés.

A rendőrök is óvatosságra figyelmeztetnek a hőségben

Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kifejtette, ha valaki menet közben fáradtnak, bágyadtnak érzi magát, akkor tartson többször is pihenőt az útja során.

– Fontos, hogy a hőségben indulás előtt szellőztessék át a járművet. Ha hosszabb útra indulnak, akkor pedig hűtött vizet mindenképpen tegyenek az autóba, fogyasszanak elegendő folyadékot és gondoskodjanak annak pótlásáról. Amennyiben gyermek is tartózkodik a gépjárműben, még nagyobb körültekintéssel induljanak el, hiszen ők is nehezen viselik a hőséget. Ha pedig a járművel megállnak, a gyermekeket egy percre se hagyják a kocsiban – hangsúlyozta a sajtóreferens, aki arra is kitért, hogy a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is fokozott óvatossággal kell közlekedniük a nagy melegben.

Bőrünk védelme is fontos a melegben

A nagy hőségben nem csak szervezetünk védelmére fontos figyelni, hanem bőrünk épségére is. Dr. Magyari Ildikó salgótarjáni bőrgyógyász elmondta portálunknak, hogy mivel évről évre emelkedik a bőrdaganattal küzdők száma, éppen ezért nagyon fontos a megelőzés.

– Mivel nagyon erős a napsugárzás, így nem csak nyaraláskor, de a hétköznapok során is ápolni kell bőrünket. Borús időben pedig éppúgy le lehet égni, mint napsütésesben. A nap elleni védekezésre pedig a legjobb módszer a fényvédő krémek használata. Ezeket azonban pár óránként pótolni kell. Fontos emellett, hogy minőségi terméket válasszunk. Aki pedig nem szereti a krémeket, ma már használhat tablettát is, amely megvédi a bőrt a nap káros sugaraitól – emelte ki a bőrgyógyász.

Akár harminc Celsius-foknál is melegebb lehet

A Köpönyeg.hu előrejelezése alapján az elkövetkezendő napokban ragyogó napsütéses időjárásra lehet számítani. A hőmérséklet pedig szerdától még tovább emelkedik majd, így pénteken akár 33-39 Celsius-fok is előfordulhat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában