Múltidézés

2024.06.12. 08:12

Kamionosok miatt panaszkodtak harminc éve Balassagyarmaton

Véget ért a tanév, a nyugat-nógrádi fiatalság a strandokra és más vízpartokra özönlött harminc éve is, 1994 júniusának második hetében. Mindeközben Balassagyarmat belvárosában a megnövekedett kamionforgalom miatt tiltakoztak a lakók, míg a megye déli részén nyolc település a vezetékes földgázhálózat kiépítését várta.

Hegedűs Henrik

Balassagyarmaton a Diákjuniális hagyományos rendezvényével búcsúztatta a középiskolás diákság a tanévet harminc éve. A Nádor utcai pályákon tartották a szabadidős napot, amelyen dr. Kiss Tamás, a város alpolgármestere ötezer forintért vásárolta meg a tanár-diák labdarúgó mérkőzés kezdőrúgását. A legnagyobb érdeklődés a szkanderversenyt övezte, tizenegy karizmát fitogtató fiatalember feszült egymásnak a háromezer forintos fődíj megkaparintásáért.

Harminc éve is a Diákjuniális búcsúztatta a tanévet 
NMH archív: H.H.

Az Ipoly-parti város központjában ezekben a napokban komoly tiltakozás bontakozott ki a lakók részéről. Főként a Deák Ferenc utcában élők háborogtak, mondván amióta a közvetlen közelükbe költözött a Vám- és Pénzügyőrség helyi kirendeltsége, a csendes villasor mindennapja teljesen zaklatottá váltak. Az ügyeik intézésére érkező kamionosok ugyanis éppen a házuk előtt találtak parkolóhelyet, és a szűk keresztmetszetű utcácskában szinte lehetetlenné vált a normális közlekedés. Mi több, elviselhetetlen a benzingőz.

Gázhálózat kiépítését várták

A délnyugat-nógrádi térség nyolc falujában ebben az időszakban kezdődött meg a vezetékes földgázhálózat kiépítése, amit már régóta nagyon vártak az emberek. A beruházásban érintett települések: Nézsa, Legénd, Nógrádsáp, Galgaguta, Bercel, Nógrádkövesd, Szécsénke és Becske. Pintér Bertalan, a gesztor község, Nógrádsáp polgármestere közölte a nyilvánossággal a részleteket. A kivitelezés összesen 154 millió forintba került, a tényleges munkálatokat a belterületeken június 15. és július 15. között kezdik meg a szakemberek. Az érdeklődés igen nagy, a háztartások nyolcvan százaléka szeretne majd csatlakozni a rendszerhez, aminek költsége ötvenötezer forint, de ennek tizenöt százalékát visszatérítik.

Emléktábla a temető bejáratánál
Balassagyarmaton a holokauszt ötvenedik évfordulóján emléktáblát avattak a zsidó temető főépületének falán. A mementót Réti János ezredes, Göncz Árpád köztársasági elnök szárnysegéde és Bakos Lajos, a Zsidó Világkongresszus Kelet-európai Irodájának alelnöke leplezte le.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában