Megemlékezés

2024.06.22. 13:00

A nógrádi jogászok túrával és koszorúzással emlékeztek a jogtudósra (fotók)

Werbőczy István jogtudós emléke előtt kerékpártúrával, koszorúzással és előadással tisztelegtek Nógrád vármegye jogászai pénteken. Az eseményen dr. Mezey Barna professzor által a Hármaskönyv szokásjogi gyűjteményének témakörében mélyíthették el ismereteiket a résztvevők.

Lukács Zsófia

Immár harmadik alkalommal szervezte meg a Magyar Jogász Egylet Nógrád Vármegyei Szervezete és a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal a kerékpártúrát, amelyen Werbőczy István jogtudósra emlékeztek. Péntek délelőtt a Balassagyarmati Törvényszék épülete elől indultak a túrázók Alsópeténybe, a bátrabb vállalkozók már Salgótarjántól tekertek. A kánikulában több frissítőpontot is beiktatva, Érsekvadkert, Bánk útvonalon Alsópetényben értek célba.

Werbőczy István jogtudós emléke előtt kerékpártúrával, koszorúzással és előadással tisztelegtek a nógrádi jogászok
Werbőczy István jogtudós emléke előtt kerékpártúrával, koszorúzással és előadással tisztelegtek a nógrádi jogászok
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

– Hagyománnyá vált már a biciklis emléktúra Alsópeténybe, hiszen ez a település méltón őrzi a jogtudós emlékét. Werbőczy István itt írta meg a híres Hármaskönyvet (Tripartitum), amely a középkori nemesség jogforrásává vált– mondta el portálunknak dr. Vízler Edina, a Magyar Jogász Egylet Nógrád Vármegyei Szervezetének elnöke.

Az érkező túrázókat Avar Ákos polgármester köszöntötte, majd a jogász egylet által állított márványtáblánál elhelyezték közösen a megemlékezés virágait.

– Nagy öröm számunkra, hogy közkedvelt kirándulóhelye lett a jogászoknak Alsópetény. A hagyomány szerint a templomdombon állhatott egykor Werbőczy erődje, ennek a falmaradványai láthatók itt. A 18. században pedig egy emlékművet, háromoldalú gúlát állítottak a Tripartitumnak, azaz a Hármaskönyv néven ismeret szokásjogi gyűjteménynek, amelyet az országbírói ítélőmesterből nádorrá lett Werbőczy István 1504-ben kezdett el összeállítani Alsópetényben, majd 1514-ben fejezte be – ismertette a település polgármestere.

A jogászok a Hármaskönyv eredeti példányát is megtekinthették

Az eseményen mások mellett részt vett dr. Szabó Sándor főispán, dr. Fekete Zsolt, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke, dr. Molnár József, a fővárosi jogász egylet vezetője és dr. Miks Antal, a Magyar Jogász Egylet egykori főtitkára is.

A vármegye jogászai a megemlékezést követően a helyi művelődési házban hallhatták dr. Mezey Barna professzor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogtörténeti Kutatócsoport tanárának előadását, elemzését a Hármaskönyvről, amelynek eredeti példányát meg is tekinthették a résztvevők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában