Szentmise

2024.06.30. 17:26

Áldás szállt a párokra és családokra Sarlós Boldogasszony ünnepén Szentkúton (videó)

Sarlós Boldogasszony ünnepe alkalmából tartott szentmisét Marton Zsolt, a Váci egyházmegye püspöke a nemzeti kegyhelyen a családok, együtt járók, házasok jegyesek és gyermekre várók zarándoklatán. Áldás szállt a vasárnapi szentmisén mindannyiukra.

Nagy Orsolya

Fotó: Vendel Lajos

A szentmisén a megyéspüspök úgy fogalmazott, Sarlós Boldogasszony az aratáshoz kapcsolódó kedves Mária ünnepünk. Az aratás pedig a hálaadásról szól a paraszt ember életében, de ezen a napon a nemzeti kegyhelyre látogatók is hálát adni érkeztek. Hálaadó családok és olyanok, akik azért imádkoznak, hogy majd hálát tudjanak adni, így az együtt járók, a jegyesek és a gyermeket váró házasok és gyermekre vágyók. Marton Zsolt kiemelte: ha valaki örömteli titkot hordoz, szinte szétfeszül a vágytól, hogy titkát elmondja másoknak. Életünk legnagyobb eseményei pedig mind titkok. A fogantatás pillanatában az, hogy Isten, hogy teremti a lelket testünkbe titok. A szerelem, a házasság, a szenvedés és a halál szintén mind-mind titkok.

Áldás szállt
Áldás szállt a párokra, a családokra a kegyhelyen. Marton Zsolt váci püspök mondott szentbeszédet
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– A jegyesek és együtt járók a szerelem titkának a vonzásában és bűvöletében vannak. Azok, akik merik vállalni a tiszta készületet a házasságra egy olyan világban, ahol sok minden az ellenkezőjéről szól, hősiesen építik Isten országát és az igazi boldog életet választja. A tisztaságért való nemes küzdelem, tisztává tesz – mondta Marton Zsolt. Hozzátette: a fiatal házasok és gyermeket várók pedig azok, akik már átélik a házasság valósságát. A házasság misztérium, titok, amit az ember sosem lesz képes felfogni teljes egészében, ahogyan azt sem, hogy Isten egy és mégis három személy. A házasság a földi leképezése az Atya és a Fiú egymás iránti szeretetének, amely szeretet maga is személy, a Szentlélek. Így válik két külön személy, a férfi és a nő eggyé a házasságban, és válik ugyancsak személlyé egymás iránti szeretetük a gyermekeik iránt.

Marton Zsolt arra is kitért, sokan várják első gyermeküket, és bár ma már sokat lehet tudni a magzatról, mégis ameddig világra nem jön, titok övezi őt. A szülők Istentől, a legszentebbtől kapják a gyermeket, aki önálló személyiségé bontakozik ki, és a szülők feladata kísérni, felnevelni, formálni, hogy boldog felnőtté legyen. Az ő feladatuk aztán elengedni, de úgy, hogy megmarad a kapcsolat a családdal.

Áldás szállt és szó esett a családtervezés fontosságáról is

A megyéspüspök arra is kitért, az is Isten titkai közé tartozik, hogy kinek adatik meg az életfakasztás és kinek nem. Napjaink nagy kísértése ugyanis, amit a bennünket körülvevő világ sugall, hogy a gyermek mindenáron kell. Fontos a felelősségteljes családtervezés, de kizárólag Isten szeretetének tervébe illesztve és nem az emberi akarattól függővé tett mesterséges módszerekkel. Nem áldatlan és terméketlen a gyermektelen párok házassága sem, hiszen Isten tudja, hogy a gondoskodás és termékeny szeretet milyen útjait kínálja fel azoknak, akiknek más az útjuk.

Marton Zsolt arra kérte a résztvevőket, imádkozzanak és tanítsák gyermekeiket is imádkozni, hiszen Isten ott van a családokban és összetartja azokat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában