Roma zarándoklat

2024.07.02. 15:20

Több száz roma zarándokol a szentkúti kegyhelyre

Július 6-án, szombaton harminc településről, közel nyolcszáz zarándok érkezik Mátraverebély-Szentkútra, az Országos Roma Zarándoklatra, amelyet Székely János püspök, a Roma Pasztorációs Bizottság elnöke vezet – közölte lapunkkal Kerekes-Dancsok Regina, a kegyhely sajtófőnöke.

Veres Edina

Hozzátette: az idei roma zarándoklat az imádság évéhez kapcsolódik. „Mindnyájunknak szüksége van belső életre, szükségünk van arra, hogy visszavonuljunk egy olyan térbe és időbe, amelyet az Istennel való kapcsolatunknak szentelünk, de ez nem jelent menekülést a valóság elől.” – mondja Ferenc pápa.

zarándoklat
Több mint nyolcszáz roma érkezik imádkozni Szentkútra
Forrás: Mátraverebély-Szentkút

A zarándoklat a közös imádság örömét is magával hozza

– Az egyház nagy családjában is meg lehet élni a találkozás és a közös imádság örömét. 9 órától dicsőítés, tanúságtétel és gyónási lehetőség várja a zarándokokat. Székely János püspök atya tanítását 10 órakor hallgathatják meg a zarándokok, majd a 11 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Dr. Ternyák Csaba egri érsek lesz. 9.30 és 12.30 között a gyermekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt. Ebéd után pedig a résztvevő zarándokcsoportok rövid, 5-8 perces műsort adnak elő – tájékoztatott a részletekről Kerekes-Dancsok Regina.

Kiemelte, hogy az ország mintegy harminc településéről érkeznek a hívek a nemzeti kegyhelyre, összesen közel nyolcszázan. A cigány vallásosság hagyományos megnyilvánulása a zarándoklat, amely nem csak a roma kultúra része, hanem a személyes hit és a közösségi megújulásának eszköze is egyben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában